Szentesi rendező forgatott a szépséges Görög Zitával
 Sikergyanús filmnek tartják a Fej vagy írást

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-09 | Blahó Gabriella

Ma mutatják be Budapesten Lengyel Andor első nagy játékfilmjét, a Fej vagy írás címűt. A szentesi fiatalember egy vidám szerelmi történetet rendezett, a sikergyanús produkciót napokon belül adják a hazai filmszínházak. A szentesi moziban november végén látható a város szülöttének kilencvenöt perces alkotása.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Keller János és a szépséges manöken az első vacsorán. Középen Lengyel Andor rendez. Fotó: DV
Egy bátortalan és elvarázsolt egyetemista fiú rajong a fantasztikus megjelenésű manökenért, akit végül sikerül meghódítania. Ösztöndíj híján a fiú mosogatni megy egy rendezvényre, ahol megjelenik a sztárnő. A hölgy impresszáriója nem rajong a nímand közeledése miatt, de az ügynököt alakító Pindroch Csaba sem egészen ártatlan: „hajtja" a titkárnőjét és Zita húgát egyaránt. A fiú főszereplőt alakító Keller János a forgatáson kívül is az áhítat hangján szól Görög Zitáról, akinek ez az első és mindeddig egyetlen színészi alakítása. Lengyel Andor rendező, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium volt diákja a forgatáson azt tapasztalta, a hölgy a stáb és a rendező részéről rengeteg odafigyelést igényelt, ennek köszönhetően viszont kibontakoztatta nőiességét.

A film a Fej vagy írás címet kapta, a benne visszatérő motívum miatt: a bátortalan fiatalember a nő láttán rendszerint feldob egy érmét, merjen-e kezdeményezni. A cím utalás is a filmben megjelenő, egymástól alapvetően eltérő világra: a műegyetem, a kollégium baráti légkörével szemben a hidegen csillogó korszerű irodaházban berendezett high-tech környezetben minden a pénzről szól. A Vajdahunyad várában tartott divatbemutató kissé talán látványosabb lett volna a vásznon, ha az alkotóknak több pénzük van a forgatásra, melyhez támogatást eddig a kulturális minisztériumtól nem kaptak, bíznak abban, hogy talán nemsokára ez is megjön.

Schilling Zoltán producer ötvenmilliót hajtott fel a filmhez, a rendező szerint ennyiből is meg lehet valósítani egy másfél órás sztorit fővárosi helyszíneken. Lengyel Andor a szentesi gimiben még csak ígéretnek tűnt. Ám filmjének ma lesz a premierje a MOM-parkban. A szentesi filmszínházban november végén játsszák a Fej vagy írást, amikor híreink szerint a film alkotóival is találkozhat a közönség.