Másutt már régen volt illegális beköltözés

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-08 |

A kilakoltatási moratórium nem vonatkozik az önkényes lakásfoglalókra: Vásárhelyen december elseje és március 31-e között is kiköltözethetik az illegális beköltözőket. A városban három ilyen család van. Makón, Csongrádon, és Szentesen mostanában nem volt lakásfoglalás.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem lehet kilakoltatni a szociális bérlakásban élőket – függetlenül attól, hogy van e lakbérhátralékuk vagy közüzemi tartozásuk – december elsejétől március 31-éig Vásárhelyen. A bírósági végrehajtásról szóló törvény azonban erre az időszakra sem ad mentességet azoknak, akik önkényesen foglalták el a bérlakást – tudtuk meg Ambrus Norberttől, a polgármesteri hivatal munkatársától. Mint mondta: Vásárhelyen jelenleg három érintett család van. A közel 700 szociális bérlakás közül 25-ben olyan család lakik, amely a jogerős bírósági ítéletnek nem tett eleget, s megindult ellene a véghajtási eljárás, lakbértartozás vagy közüzemi elmaradás miatt. Ha ezek az ügyek december elsejéig nem érnek véget, akkor a lakók valamelyest megnyugodhatnak, miután március végéig maradhatnak a bérotthonaikban.

Makón az utóbbi öt évben nem volt példa kilakoltatásra, az idén sem lesz ilyen eset – mondta Dévényi Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal munkatársa. A városban 230 szociális bérlakás van, a lakók többsége igyekszik kiegyenlíteni a tartozást. Tavaly tíz, jelentős lakbérhátralékkal rendelkező családdal bontották fel közös megegyezéssel a szerződést. Mégpedig úgy, hogy a lakás forgalmi értékének 50 százalékáért az ott élők lemondtak a bérotthonról. Ebből az összegből pedig az önkormányzat levonta a tartozást. Önkényes lakásfoglaló legutóbb két éve volt Makón, ám felszólításra 8 napon belül elköltözött.

Csongrádon sem jellemző a kilakoltatás, elvétve akadt csak két-három család, amelynek tetemesebb tartozása volt – magyarázta Ökrösné Justin Zsuzsanna lakásügyi ügyintéző. Hozzátette: önkényes lakásfoglaló is csak ritkán akad, legutóbb néhány évvel ezelőtt költözött be egy család illegálisan egy üres bérlakásba.

Szentesen eddig még nem folyamodtak a kilakoltatás eszközéhez – tudtuk meg Báthory Istvántól, a polgármesteri hivatal főtanácsosától. A városban 423 szociális bérlakás van, a díjat négy éve nem emelték. Önkényes lakásfoglalásra sem volt példa, bár ha lenne ilyen eset, akkor szigorúan lépnének fel. Igaz, akkor sem az lenne a cél, hogy beköltöző fedél nélkül maradjon.