Szentesen a közelmúltban nyílt meg a drogambulancia
 Szívás a ''fényesség emlőjén''

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-08 | Blahó Gabriella

A drog kevéssé értett létező jelenség, mely kísértésben tartja rabjait. Pár hónapja nyílt meg Szentesen a város első drogambulanciája: a Kurca partján végzett felmérés szerint a fiatalok tizenöt százaléka kipróbálta már a drogot. A szórakozóhelyeken divatos extasy tabletták átmeneti frissességérzést okoznak a fogyasztónak, de súlyosan károsítják az agy receptorait.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Illusztráció: Schmidt Andrea
A szentesi kórházban az elmúlt hónapokban nyílt meg a városban először a drogambulancia. A rendelést vezető dr. Rideg Sándor főorvos azt mondja, a páciensek részéről fogalmazódott meg az igény az ellátásra. A Kurca partján végzett legutóbbi felmérés szerint a fiatalok tizenöt százaléka kipróbálta a drogot. Az általános iskolások öt százaléka nyúlt már legalább egyszer a szerhez, míg a középiskolások körében ez az arány 25 százalék. Az addiktológus hangsúlyozza, hogy ezek az adatok megfelelnek az országos átlagnak és nem térnek el attól.

Divatos extasy

A rendelőt azok keresik fel, akik elhatározták, hogy szeretnének leszokni a drogról, vagy a családjuk, barátaik tanácsára éreznek magukban hajlamot az egészséges életvitelre. Az egyén akarata feltétlenül szükséges a sikeres terápiához, pozitív hozzáállás nélkül nem valósul meg a szer nélkül való élet. A kezelés egyik szintjén gyógyszerrel kezelik a kábítószer miatt rongálódott testet, a másikon pszichoterápiával fordulnak a szakértők a pácienshez – ez utóbbi valójában gyógyító beszélgetéseket jelent.

A szórakozóhelyeken divatos extasy tabletták átmeneti hatásuk révén frissességérzést adnak a fogyasztónak, miközben súlyosan károsítják az agy receptorait. Az ópiátok rendszeres fogyasztóinak előbb-utóbb szembe kell nézniük a rossz közérzettel és súlyos izomfájdalommal, mely a rákos megbetegedéshez hasonlóan kegyetlen szenvedést okoz – a vegetatív tünetek enyhítésére gyógyszert ad az orvos. Rideg Sándor úgy véli, a drog kérdésében a minden vagy semmi törvénye uralkodik – nem létezik középút. Szerinte az erős, kiegyensúlyozott személyiségek nem válnak egykönnyen függővé, míg a gyenge, sérült pszichével rendelkezők áldozatokká lehetnek.

A kísértés útján

A szenvedélybeteg nem elégedett az általa teremtett világgal, nem érzi jól magát a létezésnek abban a formájában, melyet magának létrehozott – véli a német orvos szerzőpáros, Dahlke és Dethlefsen. Az európai orvoslás nagyszerű tudományának, a betegségfilozófiának alapjait lefektető gyógyítók úgy vélik, a belső erő felemelése helyett választ pótszer a beteg. A kábítószer fogyasztása során dimenziók nyílnak, az univerzum üzenetei elérhetővé válnak, míg annak hiányában pszichés zavarok lépnek fel.

A függő osztrák festő, Gustav Klimt ópiumfogyasztás következtében látta aranyban a világot, miközben a szer nélkül súlyos depresszióval küzdött. A művészi teremtés hasonló folyamataival kapcsolatban fogalmazta meg Roland Barthes francia irodalomesztéta: az alkotónak nem azért fizet a társadalom, amit létrehoz, hanem azért, amit eléget. A kísértés útján a kábítószer hatására a „mindenség kapui" tárva várják a fogyasztót, aki csodálatos élményeket kap, ezek az ajándékok azonban nem a lélek fejlődésének köszönhetők – a mindenen átható létezés valós tapasztalata kimarad. A kísértés útja ördögi körré válva egyre lejjebb hívja a szenvedélybeteget, aki az örvényből egyedül nem látja a kivezetést. A segítségnyújtás megvalósulhat, ha a páciens kéri azt.

Átlátható világ

– A joint hatására boldogságérzet tölt el. Ilyenkor a világ átláthatóvá válik, őszintére változik mindenki, ez az az élmény, melyet egyébként még csak a szexualitásban tapasztalok. A kiegyensúlyozottság és megelégedettség érzése az energiák szabad áramlásának köszönhető módon természetesen tölt el és helyére kerül minden, ami máshol volt – vallotta egy anonim alkalmi drogfogyasztó. Szerinte az ölelkezésben feltáruló szeretet lehet a menekvés egyik létező útja. Míg a joint megnyitja a csillagos égboltot, és enged egyetlen szívást a „fényesség emlőjén", addig az iránytalan és határtalan szeretet folyamatosan nyitva tartja a kapukat – a világ valóságosan változik meg.


Jövőre több pénz a kábítószer ellen

A jövő évi költségvetésben a korábbi évhez viszonyítva 25 százalékkal több (1,208 milliárd forint) forrás jut a kábítószer-probléma kezelésére – közölte Szitka Péter, az országgyűlés drogügyekkel foglalkozó eseti bizottságának elnöke.
Az Alkotmánybíróság múlt évi határozata, amely megsemmisítette a drogtörvény egyes rendelkezéseit, két fontos kötelezettséget írt elő az országgyűlés számára, amit részben teljesítettek. Májusban elfogadták a 2005. XXX. törvényt, amely meghatározza a kábítószerek büntetőjogi fogalmát, így a kábítószerlistát törvényben hirdették ki. Emellett várhatóan még ebben az évben befejeződik a Büntető törvénykönyv (Btk.) kábítószer-bűncselekményekre vonatkozó előírásainak felülvizsgálata is, így a jövő év elején az országgyűlés elé kerülhet a szabályozás. A törvényben a fogyasztókat nem bűnelkövetőként kezelnék, hanem olyan személyként, akit tájékoztatni kell arról, hogy a kábítószer-fogyasztás milyen hatást gyakorol a szervezetére és az életére.