Őrzik a híres szentesiek emlékét
 A pesti Fiumei úti temetőben nyugszanak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-07 | Balázsi Irén

Felújíttatta az önkormányzat Szentes jeles személyiségeinek sírját a fővárosi Fiumei úti temetőben. A város ily módon is őrzi Horváth Mihály, Tóth József és Koszta József emlékét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tóth József színész síremlékénél Szirbik Imre polgármester (balról) és a szentesi küldöttség. Fotó: Vidovics Ferenc
Évekkel ezelőtt határozta el a szentesi önkormányzat, hogy rendbe hozatja a település neves szülötteinek síremlékét a fővárosban. A Fiumei úti temetőben már korábban felújították a Kurca-parti településen 1809-ben született kiemelkedő történetíró, csanádi püspök és a Szemere-kormány vallás- és közoktatásügyi miniszterének, Horváth Mihálynak a nyughelyét. Kora kiemelkedő jeles személyiségének a nevét a helyi gimnázium és egy utca is őrzi szülővárosában.

Ugyancsak a Fiumei úti temetőben nyugszik az alföldi festészet meghatározó alakja, Koszta József is. Bár ő Brassóban született, de három évtizeden át a Szentes határában lévő tanyáján alkotott a halála előtt egy esztendővel, 1948-ban Kossuth-díjjal kitüntetett festőművész. Az ő sírja már akkor is rendezett volt, amikor elhunytának ötvenedik évfordulója alkalmából elvitték Szentesről a koszorúikat a művészetének tisztelői. Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője azt is elmondta: Koszta nyughelyére is letették a minap az emlékezés virágait az önkormányzat képviseletében megjelent szentesiek.

Mostanra sikerült rendbe hozatni az 1823-ban Szentesen született színész, Tóth József sírját is. A Nemzeti Színház második nemzedékének legjelentősebb realista jellemábrázolójaként ismeretes a művész, aki Shakespeare rajongójaként az író több művét is lefordította. Szentesen még az 1900-as évek elején utcát neveztek el Tóth Józsefről, és a színházterem 1909 óta viseli a nevét. A Fiumei úti temetőben lévő nyughelyét a sírkert restaurátora, Kovács Árpád újította fel az önkormányzat megbízása alapján.

Végigjárták a minap a szentesi temetőket is, ahol az önkormányzat képviseletében koszorút vittek a város díszpolgárainak sírjára. Nem feledkeztek meg Katona Kiss Ferenc festőművészről sem, aki képzőművészeti alapítványt hozott létre a tehetséges fiatalok szakmai tanulmányai támogatására. A Szeder temetőben felkeresték a polgármesteri hivatal illetékesei Körösi Lajosné sírját is, amelyen szintén elhelyezték a tisztelet virágait. Az asszony ugyanis a városra hagyta a vagyonát, hogy abból örökítsék meg a hősi halottak nevét a második világháborús emlékművön.