Mégis lehet Szentesen helikopter leszálló


Bár a szaktárca pályázatán nem indulhat a szentesi kórház, a fenntartó megyei önkormányzat biztosíthatja a leszállópályához szükséges forrást.

A szentesi kórház
A Csongrád Megyei Önkormányzat 2006-os költségvetési tervezetében 5 millió forintot különítene el a szentesi kórház helikopter-leszállójának megépítésére – közölte a Weborvossal Kozó Attila szóvivő. Amint arról korábban hírt adtunk, a kórház indult volna az Egészségügyi Minisztérium által a sürgősségi ellátás fejlesztésére kiírt pályázaton, ám nem felelt meg a pályázati feltételeknek. A kiírás szerint ugyanis, ha az adott egészségügyi szolgáltatónál az elmúlt öt év során valamilyen szabálytalanság miatt egy adott évben az egészségpénztárnak visszafizettetett összeg meghaladta az éves OEP-bevétel 2 százalékát, úgy a pályázatot elutasítják. A szentesi kórháztól pedig az OEP az előző öt évben 108 millió forintot vont vissza – s volt olyan év, amikor a visszavonás értéke meghaladta a kiíró által megszabott limitet. Kozó Attila hangsúlyozta: a saját költségvetésből megvalósuló fejlesztés még nem elfogadott döntés, hanem egyelőre tervezet, amelyet a testületnek a jövő évi költségvetés tárgyalásakor jóvá kell hagynia.

A szintén megyei fenntartású makói Diósszilágyi Sámuel Kórház viszont pályázhat, noha ezzel a pályázattal is akadtak szervezési gondok. Az eredeti tervek szerint a közgyűlés e hét csütörtökön hagyta volna jóvá az indulást azzal, hogy megszavazza a 8,5 millió forintos fejlesztéshez kellő 1,7 milliós önerő biztosítását. A rendkívüli testületi ülés viszont elmaradt, mert több megyei képviselőnek az Országgyűlés plenáris ülésén kellett jelen lennie, mások pedig a közelmúltban elhunyt óföldeáki polgármester temetésén vettek részt. A napirend tárgyalását a következő, november 24-i testületi ülésre halasztották – gondot okozott ugyanakkor, hogy a leszállópályára vonatkozó pályázat leadási határideje ennél korábban van. Áthidaló megoldásként az a döntés született: a pályázatot úgy adják be a szaktárcához, hogy ahhoz egyelőre csak az egészségügyi bizottság támogató határozatát csatolják, majd a testületi ülést követően hiánypótlásként küldik meg a végleges határozatot a minisztériumnak.



2005-11-06 15:17 Forrás: Weborvos B. Papp László


Kapcsolódó cikkek:
   Szentesen nem lesz, Makón lehet helikopter-leszálló