Befejeződött a templom felújítása
 Hálaadó evangélikus istentisztelet lesz Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-07 | Balázsi Irén

Befejeződött a száz éve átadott szentesi evangélikus templom felújítása, amely mintegy húszmillió forintba került. A megszépült templomot hálaadó istentisztelet keretében ismét felszentelik vasárnap.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sokat fáradozott Pathó Gyula lelkipásztor és a gyülekezet 2001 októbere óta, amikor is elkezdődött a rossz állagú szentesi evangélikus templom felújítása. Az első istentisztelet 1793-ban volt, s akkor még húsz család alkotta a gyülekezetet. Az imaházuk csak 1820-ban épült fel. A mostani templomuk a hívek adományaiból készült Francsek Imre tervei alapján Petrovics Soma espereslelkész irányításával.

Isten neogót stílusú házát aztán 1905. október 29-én adta át Bachát Dániel bányakerületi püspök. A mintegy 30 méter hosszú és 11 méternyi széles hajójú templom tornya 45 méter magas, és a harangja kétmázsás. Az ablakokat színes mozaiküvegből készítették, az oltárrészben Krisztus-jelenetek láthatók. A Jézus és a samáriai asszony című oltárképet a szentesi születésű művész, Hegedűs László festette. Pathó Gyula tájékoztatása szerint a gyülekezet hősi halottainak emléktábláját 1925-ben avatták.

A rossz állagú templom teljes külső és belső rendbehozatalára több mint húszmillió forintot költöttek. Még 2004-ben ott adott jótékonysági hangversenyt a német testvérváros, Sankt Augustin kórusa, ugyanilyen céllal pedig odakint szerepelt Nagy János karnagy, címzetes zeneiskolai igazgató szentesi muzsikusokkal. A templom renoválását a szentesi önkormányzat is segítette. A munkálatok befejeztével hálaadó istentiszteletet tartanak november 13-án délelőtt 10 órától, amikor újra is szentelik a százéves templomot. Az ünnepi szertartáson Gáncs Péter püspök hirdet majd igét.