Inkább a börtönt, mint a védőoltást választotta

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-04 |

Két évre felfüggesztett hat hónapos börtönbüntetésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság Szeri Zsuzsannát. A nagymágocsi anya három kiskorú gyermekének nem adatta be az egyik védőoltást. Azt mondja, inkább vállalja a szabadságvesztést, minthogy beadassa a vakcinát, mert az szerinte betegséget okoz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Gyenes Kálmán
A Di-Per-Te védőoltást nem adatta be gyermekeinek a nagymágocsi Szeri Zsuzsanna, ezért kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt ítélte jogerősen két évre felfüggesztett hat hónap börtönre a Csongrád Megyei Bíróság – közölte Cseh Attila szóvivő. A torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz elleni védőoltásokat az anya szándékosan tagadta meg. A háztartásbeli, nyolc osztályt végzett nő élettársa, a gyermekek apja elmeállapota miatt nem büntethető. A bíróság megállapította, hogy az anya kóros személyiségszerkezetű és közepesen korlátozott cselekményei társadalmi hatásának megítélésében.

Szeri Zsuzsanna és családja Mágocs-oldalon lakik egy tanyán. Az anya azt mondja, hogy amikor Gabriella nevű gyermekének hároméves korában beadták a Di-Per-Tét, utána két héten át izommerevedéssel küzdött a kicsi, nem tudott lábra állni. Ezután hívták az orvost, aki adott Gabriellának egy újabb, szavai szerint izomlazító oltást, ettől javult az állapota. Szerettük volna megkérdezni az említett orvost, dr. Szántó Magdolna azonban azt mondta, nem emlékszik a régen történtekre, és nem kívánt nyilatkozni. Amikor Gabriella hatéves lett, az anya az emlékeztető oltást nem engedte beadatni a gyermekének, mondván, nem akarja, hogy nyomorék legyen. Az anya kijelentette, hogy ha tényleg börtönbe kell mennie, akkor se adatja be a vakcinát a gyerekeinek.

Szeri Zsuzsanna kitart álláspontja mellett. Fotó: Gyenes Kálmán
A beomlott tetejű családi házban évente kellene meszelni, mert a fűtés miatt hamar ellepi a korom a konyhát, ahol az anya maga süti a kenyeret, a kalácsot. Csak a kertben termett zöldségeket, az udvaron nevelt állatokat főzi meg, azt teszi az asztalra, úgy mondja: abban biztos lehet, hogy nem fertőzött. Hosszan beszélve helyzetükről azt is hozzátette, az első férjének négy gyermeket szült, egyikük autóbalesetben elhunyt, a másik hármat nem ő neveli. Élettársától pedig három gyermeket hozott a világra. A 14 éves Gábor, a 13 esztendős Gabriella és a 10 éves Zoltán magántanuló egy vásárhelyi iskolában, a tankönyvek ott sorakoznak a konyhában a polcon.

– Ez az egész hercehurca kihat a gyerekekre – mondja az anya. Vég nélkül sorolva panaszait úgy fogalmazott, hogy a társadalomnak el kellene döntenie, hova szánja az itt született gyerekeket: kalodába vagy óvodába.


Oltás nélkül

A szamárköhögés, a torokgyík és a tetanusz elleni vakcinával kapcsolatban egy orvos szakértő lapunknak megfogalmazta: az oltást követően felléphetnek úgynevezett oltási reakciók, bőrpír, végtagfájdalom, láz. Ezeket borogatással kell enyhíteni. Ha elmarad az oltás, akkor például tetanuszfertőzéskor úgynevezett tetániás görcs alakul ki, amelynek kimenetele minden esetben halál.