Gépmatuzsálemek
 A Bulldogot is kedveli a szentesi Debreczeni József

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-03 | Balázsi Irén

A gépészet megszállottja a szentesi Debreczeni József, aki akár az ország másik végébe, de még külföldre is képes elmenni egy-egy ócskavasért. A harmincesztendős fiatal embernek mintegy harminc mezőgazdasági gépe sorakozik az udvarban, s mire mindegyiket rendbe hozza, ő betölti a hetvenedik életévét is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A leletmentés a hobbija Debreczeni Józsefnek. Fotó: Tésik Attila
Könnyű megtalálni a szentesi Debreczeni Józsefék házát a Garázs-dűlőben, hiszen már messziről feltűnik egy öreg masina, szemközt vele pedig mindenféle rozsdás alkatrész. A műhelyben és az udvaron a laikus számára ócskavasak tömege, ezernyi mütyür, amelyekről a gazdája ránézésre megmondja, hogy milyen mezőgazdasági gépben volt egykoron, és mi a rendeltetése. Hiába no, a kisujjában van a gépészet a harmincéves férfinak, aki már gyerekkorában vezette a traktort odahaza.
A Zsoldos Ferenc Szakközépiskolában aztán kitanulta a dízelmozdony-szerelő és a közlekedési gépszerelő szakmát, s ezeket a mesterségeket a MÁV motorgarázsánál művelte is 14 évig. A mostani szenvedélyének egyébként már ott is hódolhatott, régi motorkocsikat restaurált ugyanis a később szakoktatóként is dolgozó József.

Az utóbbi időkben a mezőgazdasági gépek jelentik számára a kihívást, s ezek annyira kitöltik a mindennapjait, hogy megszállottnak is nevezhetjük Debreczeni Józsefet. Képes elmenni egy-egy matuzsálemért az ország másik végébe, de még külföldre is. Az üzemképtelen traktort aztán addig bütyköli, amíg munkagép nem lesz belőle. Ott van például a Lanz Bulldog, amelynek az a története, hogy az 1952-es foci világbajnokságon elszenvedett vereségünkért kárpótolták ilyenekkel a németek hazánkat.

A Bulldogból 300 darab került akkoriban Magyarországra. Józsi traktorja romokban volt, amikor megszerezte. Sokat dolgozott rajta, mire úgy megjavította, hogy egy pöccentésre indul. Némelyik öreg masina bizony feladja a leckét, ám ő úgy van vele: ember készítette azt is, s egy másik ember, ha gondolkodik, előbb-utóbb képes megjavítani. Ám ő annyira belefeledkezik a bütykölésbe, hogy akár hajnali háromig is a műhelyben tesz-vesz. Aztán alszik pár órát, s ott tüsténkedik megint a gépek körül. Azt mondja, hogy nem jár kocsmába, nem játékgépezik, neki ez jelenti a szórakozást.

Bárki rásütheti a bélyeget a fiatal emberre, hogy bogaras, sokkal jobban illik rá azonban az agrárműszaki leletmentő titulus. Mindenesetre bőven van még mit megmentenie az utókornak, hiszen legalább harminc roncs van szerte az udvaron. Amúgy költséges hobbi ez, ha azt vesszük, hogy a traktorhoz egyetlen új gumi belekerül vagy ötvenezer forintba. No meg persze az idő is pénz, némelyik matuzsálem helyrehozásához kell ezer munkaóra is. Amúgy nemcsak német traktorok vannak a birtokában, hanem amerikai is, és a Vörös Csillag Traktorgyárnak a masinája úgyszintén. A legrégibb darab különben még 1920-ban készült Amerikában. Debreczeni József úgy jellemzi a régi gépeket, hogy műszakilag többet tudnak, mint a modern traktorok. Nem is szólva arról, hogy az ő ötvenesztendős Lanz Bulldogja ma is kimegy szántani az ekével.

Józsi szerint a fogyasztói társadalom természete olyan, hogy el kell dobni az elhasználódott gépet, és újat kell venni helyette. Ő mindenesetre nem válna meg egyetlen traktorjától sem, sőt már azt is kiszámolta, hogy hetvenéves lesz, amikorra valamennyit megreparálja.