Szentesen nem lesz, Makón lehet helikopter-leszálló


Nemzetközi sürgősségi képzéshez kapcsolódva lehet esélye, hogy a szaktárca támogatja leszállópálya-építési terveiket.

A Csongrád Megyei Önkormányzat csütörtöki testületi ülésén kerül napirendre a makói Diósszilágyi Sámuel Kórház helikopter-leszálló építésére vonatkozó pályázati kezdeményezése. Amint az a hivatalos előterjesztésből is kiderül, a makói kórház területén jelenleg is van leszállóhely, ám nincs hatósági engedélye. A tervezett kivitelezési munkák a betegellátó hely és a leszállóhely közötti, elhasználódott útszakaszok felújítását, valamint a leszállópálya megfelelő kiépítését célozzák.


A makói kórháznak folyamatban másik pályázata is van, amely az Interreg III A Magyarország – Románia, valamint Magyarország – Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttműködési Program 2004-2006 részvételre vonatkozik, s amelynek keretében egy uniós normáknak megfelelő, a sürgősségi betegellátás elméleti és gyakorlati képzését felvállaló oktatási központ kialakítására nyílhat lehetőség. A pályázat formai és jogosultsági kritériumainak megfelelésről már értesítették a kórházat, a nyertes pályázatok kiértesítése az év végére várható. A csütörtökön tárgyalandó határozati javaslat szerint e programnak szerves része lehet a fel- és leszállópálya megépítésével a légi mentési feltételek megteremtése.


A leszállófejlesztésre vonatkozó pályázati kiírásnak a minisztérium által deklarált célja a sürgősségi betegellátást kiszolgáló létesítmények fejlesztése révén az esélyegyenlőség javítása és az ellátási egyenetlenségek csökkentése. A maximálisan elnyerhető támogatás 7 millió forint, az összeg a pályázati cél teljes megvalósulásához szükséges költségek legfeljebb négyötöd része lehet. A határozati javaslatban taglalt makói költségszámítások 8,5 millió forintos beruházást irányoznak elő, abból 1,7 milliót állna a fenntartó, a fennmaradó részért pályáznának a minisztériumhoz.


A megyei fenntartású egészségügyi intézmények közül nemcsak a makói, hanem a szentesi kórház is jelezte, hogy részt venne a pályázaton, amely révén ott egy 5 millió forintos beruházást remélnének megvalósulni. A megyei előterjesztésben olvasható állásfoglalás szerint azonban a szentesi intézménynek nem lenne esélye a nyerésre, ezért csak a makói kórház indulását támogatják. Az indoklás szerint a pályázati kiírásban szerepel, hogy ha az adott egészségügyi szolgáltatónál az elmúlt öt évben – OEP-ellenőrzés során tapasztalt szabálytalanság miatt – egy adott évben a visszafizettetett összeg meghaladta az éves OEP-bevétel 2 százalékát, elutasítják a pályázatot. A szentesi kórházban pedig az OEP az előző öt évben 108 millió forintot vont vissza – így volt olyan év, amikor a visszavonás értéke meghaladta a kiíró által megszabott limitet.

A megyei képviselők csütörtökön tárgyalnak az önkormányzati fenntartású kórházak 2006-os többletkapacitási igényeinek kiegészítéséről is. Többek között napirendre kerül, hogy a szentesi és a makói kórházban, valamint a deszki tüdőkórház fennhatósága alatt működő szegedi és hódmezővásárhelyi tüdőgondozó intézetekben hivatalosan is el lehessen számolni a dohányzásról való leszoktatásra fordított szakorvosi óraszámot.



2005-11-02 08:38 Forrás: Weborvos B. P. L.