Már egy éve ingyen működtetik a Civil Tv-t
 Élő közvetítésekre készül a stáb Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-03 | Blahó Gabriella

Egy éve ingyen dolgoznak a Szegváron alapított, de már Szenteshez is kötődő Civil Tv munkatársai: a televíziót működtető egyesület e hónaptól ad némi térítést a kollégáknak. A stáb az elmúlt időszakban hétszáz rendezvényről tudósított szerkesztett műsorban, az élő közvetítés technikai feltételeit most teremtik meg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Puskás Krisztián operatőr és Csorba Gyula felelős szerkesztő a szentesi stúdióban Fotó: Blahó Gabriella
Kedvtelésből és lelkesedésből elég sokáig tud működni egy rendszer, amely nem a profizmust célozza meg: a Civil Tv munkatársai több mint egy éve fizetés nélkül dolgoznak a közszolgálatért. Az eredetileg Szegváron megszervezett amatőr televíziózásban a szereplésre és nagy kalandra vágyó helybeliek készítettek műsorokat először ingyen, a folyamat azóta begyűrűzött a városba. Szegváron egy harminc-, Szentesen pedig egy tízfős stáb dolgozik folyamatosan – ellenszolgáltatás nélkül. Úgy tűnik, a műsorkészítés nem vesz el annyi időt a riporterré előlépett kollégáktól, hogy elmenne a kedvük. E hónaptól kapnak csak néhány száz forint költségtérítést a televíziót működtető egyesülettől.

Hankó Györgyné néptánctanárnő a tanítás mellett vállalta a riporterkedést. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy értékeket közvetítsen, jól érzi magát ebben a szerepben. Hankóné Márta szívesen dolgozik a tv-nek, de kollégáihoz hasonlóan reméli, hogy idővel honorálják is a munkáját. Puskás Krisztián operatőr a felelős szerkesztőn kívül az egyetlen, aki munkaszerződéssel rendelkezik, hivatásának tekintve immár a mozgófényképezést. Krisztián öt éve fotózott először, a felvételeket követően rá vár a vágóasztal is.

A Civil Tv Szegváron tavaly június 24-én adott először, Szentesen idén április 29. óta látható a műsor, amelyet kábelen közvetítenek. Az adásidő is megváltozott, előbb havonta egy műsor, később kettő, most pedig hetente készül újabb összeállítás – egy Szegvárról és egy Szentesről. Csorba Gyula felelős szerkesztő elmondta, hogy a két anyagban rendszerint van némi átfedés, de ez természetes cél, hiszen a helyi médiatörténetbe Nagytőkei Állásfoglalás néven bevonult nyilatkozat leszögezi: a Civil Tv-nek kistérséginek kell lennie.

A Szentesi Kábeltelevízió és a Tanet Kft. együttműködésével úgynevezett fejállomások épülnek tíz ponton a városban, ezek segítségével élő közvetítést láthatnak majd a szentesiek egy önálló csatornán. Úgy tűnik tehát, hogy a Civil Tv fejlődik, és technikai fölkészültségét tekintve halad a profizmus irányába. Munkatársainak egy része pedig felsőoktatási intézményben tanulja a műsorkészítést. Csorba Gyula az ipari parkban lévő stúdióban határozottan kijelentette, hogy a Civil Tv nem akar profi televízió lenni, szeretné megőrizni eredeti „báját": nyitottan és befogadóan várja az önként jelentkező lelkes riporterjelölteket. A felelős szerkesztő szándéka az, hogy a gimnáziumban és a szegvári általános iskolában folyó médiaképzéseknek köszönhetően is alkotó műhely maradjon a stúdió, ahová az érdeklődő ezentúl is nyugodtan betérhet.