Tragédiába torkollt a szóváltás a kastélyotthonban
 Lelökték a galériáról

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-11-02 | Blahó Gabriella

Az egyik lakó lelökte társát a nagymágocsi kastélyotthon galériájáról, aki az esés következtében életét vesztette. A rendőrség az elkövetőt őrizetbe vette, ellene emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A 65 éves férfi a nagymágocsi kastélyotthon galériájáról zuhant a földszinti márványasztalra. Fotó: Karnok Csaba
Két gondozott között támadt vita vasárnap délután 6 óra körül a nagymágocsi kastélyotthon emeletén. A két férfi a galérián tartózkodott. A 49 esztendős ápolt a szóváltás hevében lelökte 65 éves társát, aki többméteres zuhanás után a földszinti márványasztalra esett és a helyszínen életét vesztette. Az elkövetőt a rendőrség őrizetbe vette, ellene emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás, elmeorvosi szakértői vizsgálat mellett – közölte Tuczakov Szilvána, a megyei főkapitányság szóvivője.

Vacsoraidőben éppen két turnus váltotta egymást az ebédlőben, amikor a kastély központi részén a gondozottak közül elég sokan tartózkodtak, az esetnek mégis egyetlen közvetlen szemtanúja van, akit kihallgatott a rendőrség. A feltételezett tettes középsúlyos értelmi fogyatékos férfi, akit a szegedi II-es kórház pszichiátriai osztályára szállítottak. A megyei főkapitányság munkatársai az éjszaka folyamán helyszíneltek, a tragédia érthető módón megzavarta a kastélyotthon normális életét.

– Próbáltam a lakóinkat megnyugtatni, az ápolókat pedig kértem, fokozottabban figyeljenek gondozottjainkra – mondta Joó Károlyné, az intézmény vezetője. Az igazgatónő elmondta lapunknak, hogy az elmúlt évtizedekben előfordult néhány eset, amikor a lakók közül valaki önkezével akart véget vetni az életének, ám ehhez hasonló eddig nem történt.

A kastélyotthon galériáján a díszkorlát mindössze csípőmagasságig ér – a gondozottak szempontjából önmagában életveszélyes lehet. A Károlyiak egykori otthona műemlék, amelyet átalakítani, szerkezeti elemeit megváltoztatni nem lehet. Joó Károlyné Erzsébet szerint a korlát kiegészítése nem garantálná a hasonló veszélyes helyzetek elkerülését, hiszen ugyanez megtörténhet az erkélyeken vagy az ablakokban is.
A kastélyotthon lakói mentális és egészségi állapotuk miatt másféle fizikai környezetben való ellátást igényelnének, ennek feltételeit azonban a fenntartó, a megyei önkormányzat eddig nem tudta megteremteni.