Borítékot kaptak a szentesi fiatalok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-31 | Balázsi Irén

A felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatóinak pályázatot írt ki a szentesi önkormányzat városi ösztöndíj elnyerésére. A borítékot szombaton vehette át 143 fiatal a könyvtárban rendezett ünnepségen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Berczeli Anett, Balogh Koppány és Döme Zita is örült az önkormányzat gesztusának. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi képviselő-testület három évvel ezelőtt hozott egy olyan határozatot, hogy kilép a Bursa Hungarica nevű ösztöndíjrendszerből. Korábban ugyanis az önkormányzat is különített el forrást a fiatalok továbbtanulásának segítésére, ám azt a pénzt nem kapták meg teljes egészében, hanem felsőoktatási intézményekhez került. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy városi ösztöndíj elnyerésére ír ki pályázatot, ettől függetlenül az egyetemeken és főiskolákon is kaphatnak anyagi támogatást a hallgatók.

A helyhatóság felhívására 145 pályázat érkezett, ezek közül csak 2 nem felelt meg a feltételeknek. Városi ösztöndíjban tudniillik csak azok részesülhetnek, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a közel 30 ezer forintot.

A városi könyvtárban rendezett szombati ünnepségen vették át a fiatalok a borítékot. Szirbik Imre polgármester úgy fogalmazott: a közösségnek az a feladata, hogy segítse a fiatalokat, akikre a jövőjét akarja bízni. A főiskolások és egyetemisták tanulmányaik befejezése után a legkorszerűbb tudás birtokában lesznek, arra pedig építeni kell.

A polgármester ugyanakkor tisztában van vele, hogy a városi ösztöndíj, amelyre mintegy négymillió forintot különítettek el, „nem világrengető nagyságrendű", mellette még nagy szükség van a család áldozatvállalására is. Sőt azt is tudja a város vezetője: az ösztöndíjasok közül többen még munkát is vállalnak a tanulás mellett, hogy ki tudják fizetni annak költségeit. Szirbik tudatosította a fiatalokban, hogy diplomával már az Európai Unió országaiban is vállalhatnak munkát, ám a szentesiek mindig visszavárják őket.

Szeretne hazajönni Nyerges Ágnes, aki a szegedi tanárképző főiskola végzős hallgatója. Angol–történelem szakra jár Ági, és szívesen tanítana Szentesen. A városi ösztöndíjnak pedig örül, a borítékban lévő 30 ezer forintot könyvekre költi majd.

A családjuknak azért jön jól a támogatás, mert Ági testvére egyetemista, és sokba kerül kettőjüknek a továbbtanulás. Az édesanyjuk egyedül neveli őket.

A budapesti műegyetem első évfolyamos hallgatója Balogh Koppány, aki véletlenül szerzett tudomást a városi ösztöndíjról. Ő is örült a pénznek, de nem árulta el, mennyit kapott. Jó pár év kell még a diploma megszerzéséig, ám Koppányt hazahúzza a szíve. Szeretne Szentesen elhelyezkedni.

Óvodapedagógiai szakon kezdte meg tanulmányait a szarvasi főiskolán Döme Zita, aki 30 ezer forintos ösztöndíjban részesült. Azt mondta: könyveket vesz a városi támogatásból. Zita anyukája, Döme Sándorné elmondta: nagy segítséget jelent ez a családjuknak, ahol négy gyerek van.