Új fákat telepítenek a Hősök erdejébe
 Elhatárolódtak a közvélemény-kutatástól Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-29 | Balázsi Irén

Elhatárolódtak a szentesi képviselők egy közvélemény-kutató cég most is tartó akciójától, amelyben az önkormányzatra hivatkozva gyűjtenek adatokat. A testület tegnapi ülésén bejelentették: több száz fát is kivágnak a Hősök erdejéből, s azok helyére újakat telepítenek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Száz új munkahelyet teremtene Szentesen egy olasz társaság, amely az önkormányzatot kereste meg az ajánlatával. Attól függően valósulhat meg a befektető szándéka: talál-e elegendő cipő- és ruhaipari szakembert a térségben. A képviselő-testület tegnap délutáni ülésén az is elhangzott, hogy a jegyzői irodának új vezetője van Seres Ilona személyében. A műszaki osztályt viszont mostantól már nem megbízottként, hanem kinevezett vezetőként irányítja Czirok Jánosné. A napirendek tárgyalása előtt jutalmat kaptak a tűzoltóság csapatának tagjai, akik első helyezést értek el az országos szakmai versenyen.

A gyógyfürdőben kialakított nappali szanatóriumot és egyéb szolgáltatásokat novembertől befogadja az egészségbiztosító. Dongó László fideszes képviselő kérdésére azt a választ kapta, hogy mostantól minimális térítési díjat kell fizetniük a betegeknek a kezelésekért. A polgári frakció tagjai, Kálmán János és Halmai László a volt megyeháza felújításával kapcsolatban azt feszegette, miért nem készült el a szerződésben vállalt határidőre, vagyis október közepére. Szirbik Imre polgármester arról tájékoztatott, hogy a kivitelezővel november 8-án egyeztetnek az ügyben. Hozzátette: inkább jó minőségben fejeződjön be a tatarozás, mintsem hogy összecsapják. Halmai ezután azt tudakolta, a megállapodásban mekkora a kötbér összege arra az esetre, ha az építők nem végeznek a vállalt határidőre. Erre azt a választ kapta, hogy kétmillió forint naponta a kötbér.

A nagy visszhangot kiváltó közvélemény-kutatási akció jelenleg is tart. A szocialista párti Baranyi Imre nehezményezte ezt azért, mert a cég megbízottjai az önkormányzatra hivatkozva keresik fel a helybelieket a parlamenti választásokkal kapcsolatos kérdéseikkel. A polgármester nyomatékosan állította: az önkormányzat semmilyen cégnél nem rendelt meg ilyen felmérést. Aki erre hivatkozik, becsapja az embereket, tette hozzá. Azt javasolta, hogy ha a közvélemény-kutató cég megbízottai nem fedik fel kilétüket, a lakók értesítsék a polgármesteri hivatalt vagy a rendőrséget. A képviselők megszavazták azt az indítványt, hogy elhatárolják magukat ettől az akciótól.

A lakossági panaszáradat megelőzése érdekében arról tájékoztatott Füsti M. Lajos szabad demokrata képviselő, hogy a választókerületében lévő Hősök erdejéből több száz öreg fát szednek ki. A szakemberek minden egyes növényt megvizsgáltak, és csak a betegeket vágják ki. A költségvetésben megvan a pénz arra, hogy újakat telepítsenek a helyükre. Tavasszal ismét ezertizennégy fa lesz a Hősök erdejében, pontosan annyi, ahány helyi katona az életét veszítette az első világháborúban.