|
Húshorgásztól ne végy
halat!
Nehézfémet tartalmaz az olaszországi
harcsa
|
|
|
Ajánlja a cikket?   |
|
| 2005-10-19 |
Farkas Csaba |
| |
 |
 Senki
ne vegyen feltűnően olcsó, fagyasztott halhúst – hívja föl a
figyelmet az össznépi halfogyasztási szezon közeledtével a
szakember. Van rá esély: az olaszországi Pó folyón magyar
„húshorgászok" által fogott, tízmázsaszámra az országba behozott
harcsából származó halhúsról van szó. Egy mérés szerint a Póból
származó harcsa nehézfémtartalma a megengedettnek másfélszerese.
 |
|
 |
 |
A Fehér-tó tükörpontyai garantáltan
egészségesek – és finomak is Fotó: Gyenes
Kálmán | – Senki se vásároljon
ellenőrizetlen származású halat – hívja föl a figyelmet Sztanó
János, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa elnöke, a
Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója. Ismeretes: az elmúlt
hónapokban sok horgász utazott Olaszországba, a harcsában rendkívül
bővelkedő Pó folyóhoz.
Mérgező harcsa
Olaszországból
Közülük sokan nem tisztességes
horgászok voltak, hanem „húshorgászok", akik ipari mennyiségben
fogták, akár halászati módszerekkel is, a harcsát. A megtisztított,
kifilézett, lefagyasztott halhúst nagy mennyiségben hozták haza, s
értékesítették vendéglőknek.
– A terméktanács, s ez nem
Csongrád megyei eset, megvizsgáltatott Pó folyóból származó
harcsahúst. Kiderült: nehézfémtartalma a megengedettnek
másfélszerese. Igaz, ez csak egyetlen vizsgálat volt; ahhoz, hogy
általános érvényű következtetést tudjunk levonni, többszörös
vizsgálat lenne szükséges. De így is figyelmeztetésértékű – hívja
föl a figyelmet Sztanó János.
A vendéglátóson is
múlik
Sok múlik a vendéglátósok felelősségérzetén,
hiszen az okmányokkal igazolt, magyarországi, egészséges harcsával
együtt elvileg olcsón,
Terjed a
herpeszvírus
Európa-szerte terjed a pontyokat
fertőző úgynevezett „koiponty-herpeszvírus". A koiponty –
délkelet-ázsiai, színes ponty – herpeszvírusa emberre nem
veszélyes, de hazai pontyokra átterjedve tógazdaságokban
óriási pusztítást okozhat. – Magyarországon, ellentétben
Európa legtöbb országával, még nem mutatták ki ezt a vírust –
mondja Sztanó János. Ez is a magyar halászati szakma
fölkészültségét
mutatja. | feketén vásárolt
harcsahúst is értékesíthetnek. – Országszerte az egész halászati
szakma figyeli, hogy hová érkezik garantáltan olaszországi
származású harcsa, és ott nem is marad el az ÁNTSZ-ellenőrzés –
hívja föl a figyelmet a terméktanács elnöke. Egyébként az igazi
vendéglátós már csak azért sem vásárol Olaszországból érkező
harcsát, mert a messziről hozott fagyasztottnál sokkal jobb a
frissen érkező fehér-tavi vagy tiszai.
– Hallomásom szerint
országos szinten terítették a Póból származó, tízmázsaszámra,
kamionnal behozott harcsát – mondja Láda Gáspár, a
Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.
Tehát nem kell okvetlenül itteni horgásznak a Póhoz mennie ahhoz,
hogy egészségre káros harcsahús kerülhessen haza. Az ügyvezető elnök
mondja: a megyéből neki olyanokról van tudomása, akik sporthorgászni
utaztak a Póra, s a zsákmányolt halat visszaengedték. Hozzáteszi:
elvileg azonban innen is akadhattak, akik üzleti céllal fogták
Olaszországban a harcsát.
Gyanús a nagyon olcsó
ponty
Nemcsak fagyasztott harcsa juthatott
Olaszországból a megyébe, hanem élő ponty is. Az ügyvezető elnök
tudomása szerint van horgászvízkezelő a megyében, mely olcsón
pontyot hozott be Itáliából, vizei telepítésére. Ez azért veszélyes,
mert a nehézfémek „nem áznak ki" a halhúsból, amikor a hal tiszta
vízbe kerül: a halzsírban fölhalmozódva még hosszú ideig ott
maradhatnak. És ha közben a horgászok kifogják, hazaviszik,
megeszik, akkor az emberi szervezetbe is bejut a méreganyag. A
halállomány azért is szaporodott föl ennyire a Pón, s azért lehet
nagyon olcsón hozzájutni, mert az olaszok, tudva, hogy mérgezett,
nem fogyasztják.
|
 |
|
|
 |
| |