Szentes új díszpolgára
 Gera József a NASA-nál valósíthatta meg álmát

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-27 | Balázsi Irén

A szentesi repülőtéren kedvelte meg a gépmadarakat gyerekkorában Gera József, akit most a város díszpolgárává fogadott. Még 1956-ban ment ki Amerikába, ahol a NASA Űrkutatási Központban évtizedekig dolgozott repülőtervező és fejlesztő mérnökként. Tagja volt annak a háromfős csapatnak, amely az Apollo-11-et vezérelte 1969-ben a Holdra történő leszállásnál. Hátralévő éveinek a felét a szülővárosában szeretné tölteni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentes új díszpolgára, Gera József egy Gripent hozott ajándékba Amerikából. Fotó: Vidovics Ferenc
Cipősdobozból vette elő Gera József az alkatrészeket, amelyeket szerelni kezdett. A svéd Saab cég Gripenjének modellje került ki Szentes új díszpolgárának a kezéből, ezt hozta ajándékba annak emlékére, hogy nemzeti ünnepünk alkalmából megkapta szülővárosa legrangosabb kitüntetését. Az első felszállása még 1952-ben a szentesi repülőtéren volt Lipták Lajos oktatóval, és tizenhat éves korában már távrepülést hajtott végre egy nyitott pilótafülkéjű géppel, meg sem állt Hajdúszoboszlóig. Pár esztendő múlva pedig az Amerikai Egyesült Államokban landolt, miután nem vették fel Budapesten a műszaki egyetemre.

Így hát a repülőtervezői és fejlesztő mérnöki diplomáját a választott hazájában szerezte meg, ahol 49 évvel ezelőtt befogadták. Kollégái úgy tekintenek rá, mintha ott született volna. Megkérdeztük, hogy a munkatársai vajon tudják-e, hol van Magyarország, azt válaszolta a díszpolgár: sajnos, nem mindegyik. Bevallása szerint otthon érzi magát Amerikában, de mindvégig megtartotta magyar állampolgárságát is. Gyermekeikkel odahaza mindig magyarul beszéltek, egyedül azt sajnálja a díszpolgár, hogy az unokái eddig nem tanulták az ő anyanyelvét. Ám ami késik, nem múlik, mert hátralévő éveinek a felét most már szülővárosában szeretné tölteni.

Hazánkban bizonyára azt csak kevesen tudják, hogy Gera József ott bábáskodott az Apollo-11 körül. A NASA Űrkutatási Központ munkatársaként ugyanis tagja volt annak a háromfős csapatnak, amely 1969 júliusában Neil Armstrongék Holdra való leszállását vezérelte. Gera József mindmáig a műszaki tudomány egyik legnagyobb mérnöki teljesítményének tartja, hogy Armstrongék leértek a Hold felszínére. A szentesi születésű mérnök azt mesélte: Kennedy elnök 1961-ben ígérte meg az ország népének, hogy tíz éven belül elérik a Holdat, leszállnak, és biztonságosan visszahozzák onnan az űrhajósokat. Gera Józseféknek azonban ennél rövidebb idő alatt sikerült megvalósítaniuk az Apollo-projektet. A nagy múltú űrkutatási központnál egyébként 33 esztendeig dolgozhatott a díszpolgár, aki elmondása szerint mindig azon a nyelven gondolkodott, amelyiken éppen beszélt.

A szentesi '56-os kopjafánál mindenesetre Gera József – sokakkal ellentétben – énekelte a magyar himnuszt. Bevallása szerint sohasem érezte, hogy végleg elszakadt volna szülőhazájától. Most, a díszpolgári cím átvétele után pedig különösen magyarnak tartja magát. Ha visszamegy Amerikába, beszámol majd munkatársainak az ország helyzetéről, és elmeséli nekik, hogy van egy kedves település, amelyet Szentesnek hívnak. Reményei szerint a jövőben többet tehet azért, hogy Amerikában is megismerjék az ő szülővárosát. Egyébként itt volt pékmester annak idején Gera József édesapja. Persze hogy megkérdeztük a díszpolgártól, hiányzott-e neki az Államokban a finom szentesi kenyér. Nagyon hiányzik – mondta, majd elmesélte, hogy a szülei két évet náluk töltöttek Amerikában. Az édesapja kísérletezett a szerinte silány amerikai lisztből összehozni egy igazi jó szentesi kenyeret. Hosszú időbe telt, mire sikerült neki.