Másutt is követik a szentesi példát
 Munkabért kapnak majd a szociális intézményben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-25 | Balázsi Irén

Nagy segítséget jelent a szentesi családoknak a gondozási központ, amelynek keretében működik a közösségi pszichiátriai klub. A szaktárca illetékesei elismeréssel szóltak a település szociális ellátórendszeréről a minapi tapasztalatcserén, ahol kilátásba helyezték, hogy a sérült emberek munkabért is kaphatnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gyorsan telik az idő a Munkás utcai szociális intézményben Fotó: Tésik Attila
A megyében még csak Szentesen létesítettek közösségi pszichiátriai intézményt, amely egy éve működik a Munkás utcában. Valójában az ottani munka elismeréseként rendeztek a minap tapasztalatcserét a régió szakembereinek részvételével. A gondozási központ részlege ez a klub, ahol harminc sérült személy ellátásáról gondoskodnak az intézmény képzett munkatársai Márkus Krisztina vezetésével. A gondozási központ igazgatójának, Szebellédi Annának jólesett, hogy a szociális és esélyegyenlőségi minisztérium szakreferense, Kiss Mária Magdolna szentesi modellként emlegette a város szociális ellátórendszerét, amelynek szerves része a közösségi pszichiátriai klub is. Ebbe 20 és 60 év közötti betegek járnak, s az intézmény munkatársainak sokat köszönhetnek a családok azért, hogy különféle módszerekkel foglalkoznak a sérült hozzátartozójukkal. Példaértékű a kórház pszichiátriai osztálya, az ideggondozó és a gondozási központ együttműködése is, hiszen azzal, hogy működik a Munkás utcai klub, lényegesen csökken az az idő, amit a betegek a kórházban töltenek.

Jelenleg gyöngyfűzéssel, hímzéssel, festéssel töltik az időt az intézményben, ahol van zeneterápia is. Az ott alakult asszonykórus éppen egy jótékonysági gálaműsoron való fellépésre készül. De már tervezgetik a szüreti bált is, ahová a hozzátartozókat is meghívják. Szebellédi Anna információja szerint egy törvénymódosítás jövőre várhatóan lehetővé teszi a terápiás foglalkoztatás mellett az olyan foglalatosságot, amelyért munkabért is kaphatnak a sérült személyek.