Füttyszó nélkül emlékezett a megye
 Koszorúzások és kitüntetések 1956. október 23. évfordulóján

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-24 |

Megyénkben nem volt füttyszó az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezéseken. Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Csongrádon kitüntetéseket, díszpolgári okleveleket adtak át a nemzeti ünnep alkalmából, Makón a szónok – egykori politikai fogoly – a mának élés és a pénzimádat diktatúrájáról beszélt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csizmadia Sándor okleveles agrármérnök átvette a Pro Urbe-díjat Hódmezővásárhely polgármesterétől, Lázár Jánostól Fotó: Tésik Attila
Csongrád megyében mindenütt megemlékeztek a forradalomról és szabadságharcról.

Szeged

A szegediek méltósággal emlékeztek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Az ünnepségeket sehol nem zavarták meg.

– Azt mondják, ha valaki meghal, lehull egy csillag. Hány csillag hullhatott le 1956 októberében és novemberében Magyarország egéről? És mennyi még később – ezért a két hónapért? – kérdezte a Rákóczi téri Nagy Imre-emlékműnél tegnap megrendezett városi ünnepségen a diákszónok. A forradalom és szabadságharc 49. évfordulóján tartott megemlékezésen Tóth Ilona arra hívta fel a figyelmet, hogy az embernek vele született joga a szabadság. A demokrácia iránti vágyat sem elrabolni, sem elfojtani nem lehet.

A városházán Fejér Dénes, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz) megyei elnöke azt hangsúlyozta, hogy Szegedet a forradalom forrásának, legfőbb kezdeményezőjének nevezik az országos értékelésekben. – Szeged nem kiemelkedetten ünnepli a forradalom évfordulóit, de ez nem baj, mert a legfontosabb az, ami a szívünkben van – tette hozzá Fejér Dénes.

Hódmezővásárhely

A Kossuth téren zászlófelvonással kezdődött, majd a Nagy Imre-emlékműnél folytatódott a városi megemlékezés tegnap Vásárhelyen. Kovács László főorvos, a MIÉP elnökhelyettese ünnepi beszédében föltette a kérdést: beváltották-e '56 célkitűzéseit maradéktalanul az 1990 óta működő kormányok, az ország uniós csatlakozása? Mint mondta, a népnek '56-ban hite volt, ma csak a hiszékenysége maradt. Az ünnepség fő eseménye a városházán rendezett díszközgyűlés volt, itt Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta: Vásárhely példaképül állítja polgárai elé azokat, akiknek munkásságát a nemzeti ünnepen ismeri el a város.

Díszpolgári címet vehetett át Csajbók Ernő sebész főorvos, Csikós András festőművész, Hegedűs Lajos települési képviselő és Fodor József festőművész. Pro Urbe kitüntető címben részesült Berényi Károly gyermekorvos, Huszár Lajos agrármérnök, Csizmadia Sándor agrármérnök, Mészáros Antal, a Beton-Melior Kft. ügyvezető-igazgatója, Könyves Gézáné gyógyszertárvezető és Szabó István, a Marker Reklámstúdió ügyvezetője. Posztumusz Pro Urbe-díjjal ismerte el tevékenységét a város Paragi István építéskivitelezési szakmérnöknek.

Signum Urbis Honorantis kitüntető címet kapott Kun Jánosné nyugalmazott postavezető, Márkus Györgyné, a polgármester titkárnője, Lázár Rózsa, a Volán nyugalmazott kirendeltségvezetője, Sonkoly Tibor festőművész és Pál Sándor, a Jó Étvágyat Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ünnepségen közreműködött Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes, Sándor Szabolcs zongoraművész, valamint Borsos Annamária, Pechán Szilvia és Zoltán Péter művésztanár.

Szentes

Az októberi forradalom nem győzhetett, de megmutatta a magyar nép, hogy a szabadságért képes vérét adni – mondta Balás-Piri László író, '56-os elítélt a szentesi polgári körök péntek esti megemlékezésén. A jelenlévők a református nagytemplom melletti kopjafánál helyezték el a kegyelet virágait.
A városi ünnepség tegnap a zászlófelvonás és a kopjafánál rendezett koszorúzási ünnepség után a városháza dísztermében folytatódott. A magyarság különleges ünnepének nevezte '56-ot Szirbik Imre polgármester, s hozzátette: az 1989-es rendszerváltás magában hordozza 1956 bölcsességét.

Meggyászolták a politikai élet szereplői az októberi forradalom hőseit, és tárgyalóasztal mellé ülve képesek voltak békében egy demokratikus országot építeni.

A képviselő-testület döntésének megfelelően Szentes díszpolgárává fogadták az Amerikában élő Gera József repülőtervező, fejlesztő mérnököt, a NASA űrkutatási központ nyugalmazott munkatársát. Gera József tagja volt annak a háromfős csapatnak, amely 1969-ben vezérelte az Apollo 11 leszállását a Holdra.
Szentes városért elnevezésű emlékérmet kaptak az ünnepségen: Balogh Terézia pedagógus, Berkes János operaénekes, Mészáros Júlia, a művelődési osztály nyugalmazott vezetője, Mészáros Zoltán, a Hunor-Coop Rt. vezérigazgatója, Szatmári-Nagy Szilvia táncpedagógus és az Új hajtás 102 Kht.

Makó

A makói '56-os ünnepséget – a Szegedi utcai zászlófelvonás, majd az első világháborús emlékműnél lezajlott csöndes koszorúzás után – ezúttal is a Csanád vezér téri kopjafáknál tartották vasárnap délelőtt. Előző este egyébként a hagyományos kápolnai istentiszteletet követően ugyanitt gyertyagyújtás volt. Az ünnepség szónoka Jámbor Zoltán, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége városi szervezetének elnöke volt, aki Buzás Péter polgármester köszöntője után, felidézve a negyvenkilenc évvel ezelőtt történteket, többek között arról beszélt, hogy bár a történelem meghozta hazánknak a függetlenséget és a politikai szabadságot, ma is diktatúrában: a pénzimádat, a mának élés és a tömegmédia diktatúrájában élünk. Ez a szellem, a lélek rabsága – fogalmazott, hozzátéve: azért kell megemlékeznünk az ötvenhatos forradalomról, illetve szabadságharcról, hogy a hőseinket ne veszítsük el, legyenek ők a mi nyugtot nem hagyó lelkiismeretünk – mondta.

Az ünnepi beszédet követően a József Attila Gimnázium diákjai adtak műsort, majd a különböző szervezetek, pártok, végül az egyszerű polgárok helyezték el virágaikat, koszorúikat az emlékműnél, miközben a Bartók Ifjúsági Fúvószenekar muzsikált.

Csongrád

A település szolgálatában végzett munkáért tizenkét díjat osztott ki a csongrádi önkormányzat tegnapi ünnepi tanácskozásán. Az 1956-os forradalom emlékére megtartott ünnepi ülésen a díszpolgári címet Zsótér Antal római katolikus kanonoknak, a Nagyboldogasszony-templom volt plébánosának adta a város. Pro Urbe – Csongrád kitüntetésben részesült Losonczi Áron építészmérnök, az üvegbeton feltalálója, és Vallyon Aladár nyugalmazott gimnáziumi igazgató. Közszolgálati díjat kapott dr. Bartolich János tűzoltóparancsnok és Kálmán József, a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület ügyvezetője. Közművelődési díjjal tüntette ki a képviselő-testület Kováts Attila zenetanárt, a Csongrádi Fúvószenekar vezetőjét és lapunk munkatársát, dr. Bálint Gyula György újságírót.

Testnevelési és sportdíjat kapott Gyovainé Kósa Erika testnevelő tanár és Kása Emőke, a Csongrád és Térsége Lovas Klub elnöke. Egészségügyi és szociális díjban részesítette a képviselő-testület dr. Varga Dudás Klára gyermek háziorvost és a Piroskavárosi Idősek Otthona Kht. szakmai közösségét. A környezetvédelmi díjjal dr. Ördögh Józsefnek, az Atikövizig csongrádi szakaszmérnökség-vezetőjének a munkáját ismerték el.