Több pihenés juthat tizenkét óra után
 Átszervezték a munkaidőt a szentesi kórházban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-22 | Blahó Gabriella

Tizenkét órás munkaidőben dolgoznak az orvosok és ápolók egyaránt a szentesi kórház több osztályán – a nővérek egy része szerint kedvezőbb az időbeosztás, mások szerint sokkal fárasztóbb így dolgozni. A kórház főigazgatója úgy tartja, ha valaki változtatni szeretne a helyzetén, dolgozhat másik osztályon is, akkor viszont nem kapja meg a nyolcvanszázalékos bérpótlékot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az orvosok is az új munkarendben dolgoznak a szentesi kórház több osztályán Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi kórház egyik dolgozója telefonon kereste meg szerkesztőségünket, s azt mondta, hogy a nemrégiben bevezetett tizenkét órás munkaidőben nagyon elfáradnak az ápolók. Különösen akkor, ha olyan osztályon dolgoznak, ahol kevés a szakképzett munkaerő. Dr. Borzi Márta főigazgató ezzel kapcsolatban elmondta: törvényi kötelezettség a műszak kialakítása, az említett tizenkét órás munkaidőt is törvény írja elő. A bevezetett rendszer tehát semmiféle jogszabályt nem sért, az érintett osztályok dolgozói tájékoztatást kaptak erről főorvosaiktól. A főigazgató úgy véli, ha valakinek fárasztó egyhuzamban tizenkét órát dolgozni, átkérheti magát másik osztályra, ott azonban nem kapja meg az ezért járó nyolcvanszázalékos bérpótlékot.

A sürgősségi osztály főnővére, Pálfia Istvánné úgy gondolja, sokkal kedvezőbb ebben a konstrukcióban dolgozni, hiszen az egy hónapban kötelezően előírt óraszámot így is teljesítik. Havonta tizennégy munkanapot töltenek a kórházban – marad idő a hétvégi pihenésre, hét közben pedig a személyes ügyekre. A sürgősségi megnyitása óta így dolgoznak a nővérek – mondta Pálfiáné Kata, aki szerint kolléganői biztosan nem szeretnének változtatni ezen. Azokon az osztályokon, ahol kevés a szakképzett ápoló, feltehetően az idősebb kollégák számára már terhet jelent ez a munkaidő-beosztás – mondta. A sürgősségin, a belgyógyászaton, a laborban, az intenzíven az orvosok is tizenkét órában dolgoznak a korábbi rendszer helyett – ez pedig kifejezetten előnyt jelent számukra – véli a főnővér. Az orvos ugyanis korábban reggel nyolctól délután

négyig hivatalos munkaidőben, éjszaka ügyeletben, majd másnap délutánig szintén szabályos munkaidőben dolgozott. A gyógyítók számára szükséges a pihenés, mely a tizenkét órás rendben könnyebben megoldható, és most már két orvos minden percben elérhető a sürgősségi osztályon.