A korlátra panaszkodnak a szentesi boltosok
 Bekerítik az autóbusz-állomást

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-20 | Balázsi Irén

Felzúdulást váltott ki a kereskedők és az utasok körében, hogy a szentesi önkormányzat bekerítteti a felújított buszpályaudvart. A korlát miatt máris csökkent a környező boltok forgalma, sokan meg lekésték az autóbuszokat. A városellátó intézmény vezetője szerint már régen rendezni kellett volna a pályaudvar környékét a balesetveszély elkerülése érdekében.

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A korlát miatt a zöldségbolt forgalma felére csökkent az üzlet bérlője szerint Fotó: Tésik Attila
Korláttal veszik körbe a szentesi buszállomást, amelynek felújítása nemrégiben fejeződött be. A Szabadság téri üzletekben panaszkodnak a kereskedők, hogy a kerítéssel lehetetlen helyzetbe hozza a város őket. A zöldségbolt bérlője, Dénes Attiláné azt sérelmezi: mivel lezárták az átjárást a Kossuth utca és az autóbusz-pályaudvar között, ezért legalább ötven százalékkal csökkent a forgalom az üzletben. Nehezményezi azt is, hogy senki sem kérdezte meg őket arról, mit szólnak a közlekedési rend megváltoztatásához. Csak akkor szereztek tudomást az egészről, amikor már ott dübörögtek a gépek. A Dorka gyerekbolt bérlője, Hegyi Jánosné tapasztalata szerint máris észlelhető, hogy kevesebb vevő fordul meg az üzletben. Ha nem változik a helyzet, a bálás holmit is be kell vinnie a boltba, mert az új ruhaneműkért nem fognak jó nagyot kerülni a vásárlók. Olyan üzletbe mennek inkább, amely útba esik nekik. Feleslegesnek véli a kerítést Bottyán Anikó, a Nemes-shop alkalmazottja is, aki szerint náluk is csökkent az üzlet forgalma.

A derekegyházi Gyursánszki Jánosné úgy véli: nem baj, hogy odarakták a korlátot, de átjárót kellene hagyni. Az idős asszony azért javasolta ezt, mert jó nagy kerülővel lehet így eljutni a buszállomáshoz. Több utas nem számolt ezzel – le is késte az autóbuszt. Ráadásul hiába kerítik be a pályaudvart, a fiatalabb korosztály átbújik a korlát alatt. Azt sem értik a kereskedők, hogy minek oda a kerítés, amikor tudomásuk szerint még sohasem történt baleset.

A Szabadság téri társasházban lakik a kilencvenkét éves Pataki Ferenc, aki szintén azt gondolja: nincs szükség a pályaudvar bekerítésére. Hozzátette azt is, hogy ha már elkészül a korlát, a Kossuth utca felől legalább két bejáratot kellene kialakítani. Egyébiránt pedig szerinte se jó ez a megoldás, mert még a középiskolások is átbujkálnak a korlát alatt, nem akarnak kerülő úton menni.

Nem sokáig bújnak már át a kerítésen – tudtuk meg Varga Sándortól, a városellátó intézmény vezetőjétől. Ezen a héten ugyanis megépítik 186 méteres szakaszon a korlátot, és utána cserjéket ültetnek majd mellé. Elmondása szerint öt évvel ezelőtt kellett volna rendeztetnie az önkormányzatnak a buszállomás környékét, ám arra vártak, hogy befejeződjön a pályaudvar korszerűsítése. A korlátra pedig a balesetveszély elkerülése érdekében van szükség, hiszen az nem tartható, hogy a buszok között összevissza járkáljanak az utasok. Varga Sándor hozzátette: három bejárón keresztül is megközelíthető az állomás, a Petőfi és a József Attila utca felől, valamint a Szabadság téri A és B épület közötti részen. Az önkormányzat megépítteti az összekötő járdákat, továbbá egy korszerű kerékpártárolót is készíttet a József Attila utcai oldalon. A városnak különben a buszállomás körüli rész rendbehozatala négymillió forintjába kerül.