Fiatalodna a templom
 Eredménytelen a szentesi közbeszerzés első fordulója

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-19 | Balázsi Irén

Eredménytelen lett a közbeszerzési pályáztatás első fordulója a szentesi városközpont rehabilitációjának kivitelezési munkáira. Kovách Péter református lelkipásztor mégis bízik abban, hogy az egyházközség és az önkormányzat uniós forrásból nyert közel egymilliárd forintjából egy év múlva teljesen megújul a főtéri nagytemplom, és elkészül az idősek otthona is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jövő őszre teljesen megújul a szentesi református nagytemplom és környéke Fotó: Tésik Attila
Még a nyáron közzétették a közbeszerzési felhívásokat a szentesi városközpont rehabilitációs munkáira. Ilyen címen nyert ugyanis – mint arról beszámoltunk lapunkban – csaknem egymilliárd forint uniós forrást a református nagytemplomi egyházközség és az önkormányzat közös pályaműve a Regionális Operatív Program alapjából. Kovách Péter lelkipásztor a pályázat sikerét úgy nyugtázta: „Az Úristen ajándéka a városnak, ez másképpen nem valósulna meg." Szentesen tudniillik már korábban elkezdődött a főtéri templom felújítása, ám még százmilliók hiányoztak a renoválás befejezéséhez. A most elnyert pályázati pénzből kívül-belül rendbe hozathatják a nagytemplomot, továbbá a szemközti volt egyházi bérházban idősek otthonát alakíthatnak ki, és a két épület közötti Kiss Bálint utcát ugyancsak felújítják.

A nyertes pályázat támogatási szerződésének aláírása után még a nyáron megjelentették a közbeszerzési felhívásokat a kivitelezési munkákra. A református nagytemplom felújítására öt cég nyújtott be pályázatot, ezek közül kettő érvénytelen volt. A többi társaság pedig magasabb árat jelölt meg, mint amennyi rendelkezésre áll. A pályázaton megítélt egymilliárdból a templom renoválásának befejezésére 318 millió forint jut. A Kossuth tér 4. szám alatti épület idősek otthonává való átalakítására csaknem 400 millió forint van. A kivitelezési munkákra hét pályázat érkezett, ezekből három érvénytelen. Négy társaság pedig többért vállalta volna a szociális intézmény megépítését az e célra meglévő összegnél. A lelkész tájékoztatása szerint ezért mindkét közbeszerzési eljárást eredménytelennek nyilvánították.

Hamarosan újabb ajánlattételi felhívást tesznek közzé a kivitelezési munkákra. Kovách Péter azt is elmondta: olyan közbeszerzési pályázatot jelentetnek meg, amely lehetővé teszi, hogy a református nagytemplom és az idősek otthona munkálatait akár egy cég is vállalja. De a kiírás módot ad arra is, hogy csak a templom, vagy csak a szociális intézmény építésére jelentkezzenek a pályázók. A közbeszerzési eljárás egyébként várhatóan december közepén zárul az eredmény kihirdetésével. A kivitelezés a tervek szerint 2006 januárjában kezdődhet, s a teljes beruházás október végén fejeződik be.