Szlalomoznak a szentesi biciklisek
 Veszélyben az autósok a Vásárhelyi úton

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-13 |

Veszélyesebb lett a közlekedés a szentesi Vásárhelyi úton, miután fölfestették a kerékpársávot. Balesetek is történtek már az új forgalmi rend bevezetése óta, a biciklisek meg szlalomozni kényszerülnek a gépjárművek között. Az ottani üzletek forgalma csökkent, mert nem tudnak parkolni a vásárlók a boltoknál. A rendőrség szerint a kerékpárosoknak is meg kellene ismerkedniük a KRESZ-szel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kerékpársáv felfestése miatt kevesebb hely maradt az autósoknak. Fotó: Tésik Attila
A szentesi Vásárhelyi út páros oldalán lévő kerékpársávon, közvetlenül az útpadka mellett állt meg tegnap délelőtt egy mentőautó, majd a vezetője bement az egyik szaküzletbe. Megkérdeztük tőle, mit szól az új forgalmi rendhez, hozzátéve, hogy ő is szabálytalanul állt meg, ha csak nem betegért jött. Ám az illető köszönt, és távozott. Pár perc múlva a páratlan oldalnál megfordult egy kisebb teherautó, mivel ott tilos a megállás, és leparkolt a kerékpársávra, szembe a forgalommal. Jó nagy a káosz, amióta a biciklisek védelmében felfestették a jeleket az útra, és közlekedési táblákat is kihelyeztek.

Kerékpárral haladt Bellér Zoltán, aki szerint a Vásárhelyi út páratlan oldalán az útpadkán túli területen kellett volna kialakítani a bicikliutat. Akkor ugyanis nem szűkült volna le az úttest. A gépkocsivezetőként és anyagbeszerzőként dolgozó Besze László azt mondta: iskolás gyerekei vannak, akik rendszeresen erre közlekednek, ezért ő örül a sávnak. Azt ellenben elismeri, hogy a biciklistáknak is be kellene tartaniuk a szabályokat. Az autósboltot működtető Rákász János és felesége szerint a gépkocsik most nagyobb veszélybe kerültek, mint amilyenben a biciklisek voltak eddig. Nemrégiben három autó ütközött össze az átláthatatlan forgalmi helyzet miatt. A járművezetők pedig azért állnak a kerékpárosoknak kijelölt sávra, mert féltik a drága visszapillantó tükröket.

A biciklisták viszont éppen azért kénytelenek szlalomozni, mivel a kocsik ott parkolnak az útpadka mellett. Kár volt leszűkíteni a város legszélesebb útját, amelyen nagy az átmenő forgalom is. Nem szólva arról: az ő üzletükben lényegesen kevesebb a vevő, mert nem tudnak úgy megállni, hogy ne legyen veszélyben az autójuk. Rákászék egyébként szerettek volna parkolót kialakítani az üzlet előtt, ám értesülésük szerint ez különböző szabványokba ütközik. A szomszédos Agrodiszkont alkalmazottja, Nógrádi Róbert úgy vélekedett: nem az úttestből kellett volna elvenni a sávot a kerékpárosoknak, akik akár le is eshetnek a bicikliről, ha kinyílik az autó ajtaja. Tapasztalata szerint az üzletük forgalmán is meglátszik, hogy nincs parkoló.

A Szentesi Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetője, Bottyán József százados lapunknak elmondta: a kerékpársáv jó ötlet, a kerékpárosok biztonságos közlekedését szolgálja. A gondot az jelenti, hogy ők nincsenek tisztában a közlekedés szabályaival. Azt kellene tudatosítani bennük: ha balra akarnak menni, akkor le kell szállniuk a kerékpárról, és tolniuk kell azt. A balesetveszélyt most az jelenti, hogy a páros oldalon engedélyezik a megállást az autósoknak. Ez egyébként nem sérti a jogszabályt, de veszélyezteti a közlekedést. Az osztályvezető szerint akkor lenne megnyugtató a helyzet, ha a Vásárhelyi úton parkolók létesülnének, s akkor megtiltanák a megállást mindkét oldalon.