Magyarország milliárdosai

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-13 | Újszászi Ilona

A leggazdagabb magyarországinak 83, a százötvenes listán a legszegényebbnek 1,2 milliárd forint a vagyona. A „150 leggazdagabb Magyarországon, 2005" című kiadványban csak egyetlen Csongrád megyei milliárdost találtunk, illetve további kettő olyan személyt, akinek vagyonát megyénkbeli vállalkozása is gyarapította.
Krőzusok klubja

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Magyar József a hatvanadik
Az orosz Medget Rahimkulov bankár vezeti a 150 leggazdagabb magyarországi listáját 83 milliárd forintnyira becsült vagyonával. A gazdagok „elitklubjáról" szóló legújabb kiadványban Csongrád megyéből csak a szentesi Magyar József fért be, a hatvanadik helyre, 4,5 milliárd forintra becsült vagyonával. Magyar a gazdag emberekkel foglalkozó korábbi kiadványokban is szerepelt: vagyonát 2002-ben és 2003-ban is ötmilliárdra becsülték, s ezzel 2003-ban a 37. helyet foglalta el a listán. Tavaly hárommilliárd szerepelt a róla szóló szövegben, és a 86. helyre sorolták.

A „százötvenesek klubjában" ott a Pick Rt. egykori és jelenlegi tulajdonosa, Leisztinger Tamás és Csányi Sándor. Mindketten az itteni húsipari cégnek is köszönhetik vagyonuk gyarapodását – elsősorban persze Leisztinger, hiszen az OTP-vezér csak nemrég érkezett. A legújabb listán Csányi 60 milliárd forintra becsült vagyonával a második, Leisztinger pedig a maga 38,2 milliárdjával a hatodik.

Csányi Sándor a második
Hiányzik a listáról Varga Mihály, a KÉSZ Kft. tulajdonosának neve, pedig az előző években készült TOP 100-ba mindig beletartozott. Az első listaállításkor, 2002-ben a 98. helyet foglalta el 2,5 milliárdra becsült vagyonával, 2003-ban a 32. helyen állt 5,5 milliárdos összeggel; a múlt évben a 25. helyre rangsorolták 8,5 milliárdos vagyonával. Információnk szerint a 46 éves építészmérnök becsült vagyona jelenleg 9,1 milliárd forint.

– E kiadvány szerkesztői nem, csak egy másik listaállító cég keresett meg azért, hogy vállalom-e a bemutatkozást – mondta Varga Mihály, mikor arról kérdeztük, zavarja-e, hogy nem került be a „százötvenesek klubjába". – Nincs titkolnivalóm, mert azok közé tartozom, akik a szabályokat betartva és nem ügyeskedéssel, hanem a tudásukra alapozva és kemény munkával érték el, amit elértek.

Leisztinger Tamás a hatodik
A TOP 150 szerkesztője szerint az elmúlt másfél évtizedben üzleti sikert elért vállalkozók többnyire nem jutottak hozzá vagyonuk élvezéséhez, ugyanis napi 12-14 órát dolgoznak azért, hogy a rendszerváltás környékén elindított vállalkozásaikat stabilizálják. A listába vett összegek megállapításakor a hozzáférhető nyilvános cégadatokra, a nyilatkozatokra, a piaci információra és a bennfentesekkel folytatott beszélgetésekre támaszkodtak. Az eddig készült három-négy listához képest újdonság, hogy most a Magyarországon aktív külföldieket is szerepeltetik. A hazai névsor mellé a kiadvány nyújtotta csemege a világ gazdagjainak életéből adott ízelítő, és az autó-étel-nő formát öltő szépség megjelenítése.


Magyar a hatvanadik

A százötven „leg" közül a hatvanadik helyre sorolják – többekkel együtt – a szentesi Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszer-ipari Részvénytársaság vezérigazgatóját, Magyar Józsefet. A kiadvány szerkesztőinek becslése szerint 4 és fél milliárd forintos vagyona van a szentesi üzletembernek. Azt írják: „gyakorlatilag Magyar Józsefé a közel 1500 főt foglalkoztató és stabilan 20 milliárd forintos árbevételt produkáló cég. Bár a magyar húsipar egyik meghatározó vállalkozásáról van szó, az ágazat mélyrepülése a céget is érzékenyen érintette, de Magyar reagált az új helyzetre, és úgy diverzifikálta a tevékenységet, hogy a különböző piacokra különböző termékeket szállít". A mostani becslés pontosságáról és a kiadvánnyal kapcsolatos érzéseiről is szerettük volna megkérdezni Magyar Józsefet, ő azonban azt mondta: nem nyilatkozik lapunknak.