Egy orosz vállakozó a leggazdagabb magyar

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-12 |

Nem sokat színesedett a leggazdagabbak névsora tavaly óta, igaz, az első helyezett egy orosz vállalkozó lett a Népszabadság 150-es listáján. Rajta kívül még egy külföldi és három nő is elérte a bejutási küszöböt, amely idén 1,2 milliárd forint volt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mihail (eredeti nevén Medget) Rahimkulov jelenleg a leggazdagabb Magyarországon 83 milliárdos becsült vagyonával, a Népszabadság top 150-es listája szerint. Az üzletembert sokáig az orosz olajóriás Gazprom magyarországi helytartójaként ismerték a hazai gazdasági élet szereplői. Magyarországhoz fűződő kapcsolatai 1979-ig nyúlnak vissza, amikor is a Szojuzgazavtomatyika nevű vállalat vezérigazgató-helyetteseként egyebek mellett a szovjet-magyar gázüzlet részleteiért – a "gázért Ikarus buszokat és Videoton számítógépeket" projekt irányításáért – volt felelős.
A sokáig 100 százalékos Gazprom-tulajdonban álló bank ma már Rahimkulov saját családi vállalkozásának, a Kafijat Kft.-nek teljes tulajdonában van. Az orosz üzletember által birtokolt cégek magyarországi befektetéseinek értéke 350 millió dollárra (72 milliárd forintra) rúg, ám ezt Rahimkulov 2006 végéig 700 millió dollárra növelné. Érdekeltségei közül mostanában a BorsodChemnek és a Molnak szentel komolyabb figyelmet: az előbbi cégben jelenleg tulajdonolt 5,5 százalékos pakettjét 15-16 százalékosra, 1,5 százalékos Mol-részesedését pedig a kétszeresére növelné bő egy éven belül.

Rajta kívül még egy külföldi állampolgár került be a 150 leggazdagabb magyarországi közé: a belga Michel-Marc Delcommune a Mol stratégiai igazgatója 1,6 milliárddal a 138. a rangsorban.

A top öt többi helyén legfeljebb a sorrend változott a tavalyi százas rangsor óta: míg 2004-ben Széles Gábor informatikában és járműiparban szerzett 50 milliárdjával holtversenyben az első volt Demján Sándor befektetővel, addig 2005-ben a tavalyi ötödik, Csányi Sándor lett az ezüstérmes. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója akkor harmincmilliárdos vagyonnal szorult le a dobogóról, idén azonban már 60 milliárdra becsülik a vagyonát. Demján Sándor 50 milliárdja így csak a harmadik, míg Várszegi Gábor 48 milliárdja idén csak a negyedik helyre volt elegendő. 2004 abszolút győztese, a pár hete a Magyar Hírlapot is felvásároló Széles Gábor 45 milliárdjából így csak az ötödik helyre futotta, Leisztinger Tamás, az Arago tőzsdei felvásárló és befektető (illetve egyre inkább ingatlanfejlesztő) cég tulajdonosa 38,2 milliárdos vagyonával a tavalyi negyedik helyről 2005-ben a hatodik helyre csúszott vissza, annak ellenére, hogy 1,2 milliárddal gyarapodott az elmúlt egy évben.

A tíz leggazdagabb második felébe Nagy Elek, a Vegyépszer főtulajdonosa 37 milliárd forintos, Bige László Tibor vegyipari befektető 31 milliárdos, a tavaly holtversenyben ötödik Veres Tibor Wallis elnök 30 milliárdos, Wáberer György szállítmányozási vállalkozó pedig 28 milliárdos vagyonával került be.

A listán szerepel még azonban borász (Szeremley Huba 15 milliárddal az előkelő 15. helyen végzett), gyógyszergyártó (Béres József a 17. lett 14 milliárddal), bevásárlóközpont-üzemeltető (Kenyeres Sándor, a Mamut üzletközpont megálmodója a 29. helyet szerezte meg), könyvkiadó (Kolosi Tamás Tárki-elnök, a Líra és Lant hálózat tulajdonosa holtversenyben a 29.), italgyáros (Zwack Péter a 32. összesen 7,5 milliárdos becsült vagyonnal), médiaguru (Gyárfás Tamás, a Nap Tv tulajdonosa a 96. helyen áll), autókereskedő (a Schiller Család által vezetett Opel délervállalkozás például a 118. idén), műkereskedő (Csák Máté a hatvanadik, Kieselbach Tamás a 101. lett) sőt, egy fogathajtó-világbajnok testvérpár is: a Lázár fivérek 3,1 milliárddal a századikok 2005-ben.

A Top 150-be idén három nő került be. A legelőkelőbb helyezést Kristyán Judit exmanöken érte el, igaz, vagyona nem saját szerzés, hanem örökölt. Az 1998-ban merénylet áldozatává váló Fenyő János özvegye 15 milliárddal a 15. helyezett lett. Szilvássy Csilla vegyipari befektetőnek szintén volt kapcsolata a Vico egykori fejével: a médiabirodalom hat százalékos tulajdonrészével alapozta meg ma már 3,8 milliárdra rúgó vagyonát, amellyel a 82. Derry Mária a Röjtökmuzsajon felújított wellness-szálloda tulajdonosaként küzdötte fel magát a 115. helyre. A 2003-ban Európa húsz legjobb kastélyszállójába beválasztott hotel tulajdonosa 2,8 milliárdos becsült vagyonnal büszkélkedhet.

Az első 150 közé két kormánypárti politikus is bekerült. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vagyonának eredetét az országgyűlési bizottság még vizsgálja, az azonban biztos, hogy 4 milliárdos becsült vagyonával a 72. helyen áll. Kóka János gazdasági miniszter jelentősen lemaradt tőle: az informatikai vállalkozóként jelentős vagyont szerző egykori orvos 3 milliárddal a 101. lett az idén.
Forrás: Népszabadság


Továbbá:
58 milliárdos hitelt venne fel a MÁV
Étolajjal szőkítik az üzemanyagot
Ösztönzik a takarékos gyógyszerfelírást
Egyesül a Magyar Telekom és a T-Mobile Magyarország
Azokat vonza az uniós munka, akikből itthon is hiány van