Papagájkórban halt meg a Hungerit dolgozója

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-08 |

Bebizonyosodott: tényleg papagájkór okozta a Hungerit dolgozójának halálát – közölte tegnap a laborvizsgálatok eredménye alapján az ÁNTSZ. A 43 éves maroslelei férfit tegnap temették el. Két másik betegről is kiderült, szintén a papagájkór baktériuma fertőzte meg őket. A megyei tiszti főorvos kijelentette: csak az üzem területén lehet tartani a fertőzéstől, de a szolgálat most az összes dolgozót ellenőrzi.
Madaras halál

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Recski István özvegye és egyik gyermeke a temetésen. Fotó: Schmidt Andrea
Tegnap kora délután polgári szertartás keretében helyezték örök nyugalomra a maroslelei temetőben a papagájkórban elhunyt Recski Istvánt. Mint a szertartáson elhangzott, a Hungerit Rt. egykori dolgozója szeretetben nevelte négy saját és egy fogadott gyermekét; feleségével tizenöt esztendőt tölthetett együtt, kollégái, ismerősei is nagyon szerették. Negyvenhárom évet élt. A gyászszertartásra sokan eljöttek, a ravatalozót közel kétszázan állták körbe – köztük az elhunyt több volt kollégája. Köztük láttuk az ugyancsak papagájkórgyanús, tüdőgyulladással kezelt Bányai Imrét is – ő már jól van. A temetés után a faluban többen is azt mondták nekünk, úgy hallották, még tucatnyi papagájkórgyanús beteg van Maroslelén.

A maroslelei háziorvos, Hegyi György ezt cáfolta lapunknak. Mint elmondta, azon a két páciensen kívül, akikről korábban is írtunk, a községben más nem szenved ilyen betegségben, ráadásul ők ketten is jól vannak, már tünetmentesek. A doktort egyébként még nem értesítették a két beteg vérvizsgálatának eredményéről. Hegyi György azt is elmondta lapunknak, hogy a Hungerit Rt. üzemorvosát már az első megbetegedést követően felhívta azzal, hogy lehetséges: papagájkór miatt betegedett meg az üzem néhány maroslelei dolgozója.

A Hungerit üzemorvosait nem sikerült elérnünk, így nem tudtuk meg tőlük, mit tettek Hegyi György bejelentése után. A megyei tiszti főorvos azonban tegnap délelőtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy megvan a laboratóriumi vizsgálatok eredménye, és eszerint most már biztos: papagájkórban halt meg Recski István. A maroslelei férfi után újabb hét gyanús esetet talált az ÁNTSZ az üzem megbetegedett dolgozói között.

Az élet nem áll meg a Hungeritnél. Az ÁNTSZ itt most mindenkit megvizsgál. Illusztráció: Tésik Attila
Közülük kettőről már be is bizonyosodott, hogy szintén papagájkórral fertőzöttek. Most mind az ezeregyszáz dolgozó állapotát folyamatosan ellenőrzik a hatóság orvosai, a táppénzen lévő hetvennyolc beteget pedig egyenként megvizsgálták – közölte Kovács Ferenc. A megyei tiszti főorvos azt is elmondta, hogy az országban évente körülbelül száz megbetegedés fordul elő, de ezek nagyon ritkán végződnek halállal: utoljára a hetvenes években történt egy ilyen eset. A kórokozó a Chlamidia psittaci nevű baktérium, amely csak élő sejtben tud szaporodni. Igen ellenállóképes, beszáradva, szobahőmérsékleten hetekig életben marad. A papagájkór okozóját szinte minden szárnyas hordozhatja tünetmentesen, ennek a betegségnek nincs köze a madárinfluenzához, amelyet vírus okoz.

A feldolgozásra szánt szárnyasok nagy része tünetmentes hordozója a kórnak, ezért előfordulhat, hogy az érintett üzemben a diagnosztizált esetek száma növekszik – mondta Kovács Ferenc. Hangsúlyozta, a csirkék tollazatából és az ürülékből felszálló porban található kórokozó a munkafolyamat elején jelenthet veszélyt, a kész termék káros anyagot nem tartalmaz. Szerinte a fertőzéstől a városban nem, csak az üzem területén lehet tartani. A szolgálat vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Hungeritnél a munkaegészségügyi előírásokat betartják. A vizsgálatok jelenlegi szakaszában pedig nem áll rendelkezésre olyan adat, mely azt bizonyítaná, hogy szándékos mulasztás okozta a dolgozó megbetegedését, végül halálát.


Nem beszéltek

A Hungerit Rt. főbejáratánál a buszra felszálló dolgozók éppen Maroslelére, a temetésre indultak, amikor ott jártunk. A daraboló üzemrész munkásai nagyon sajnálják kollégájukat, és tartanak a megbetegedéstől. A dolgozók azt mondták, nem akarnak beszélni a történtekről. Szerettük volna megkérdezni a cég vezetőjét arról, mit tesz a vállalat a hasonló megbetegedések elkerüléséért – Magyar József vezérigazgató ezekre a kérdésekre nem akart válaszolni. 

 
B. G.–Sz. I. M.