Százezres számlákat kaptak
 A költségmegosztót hibáztatják a pórul járt szentesi lakók

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-06 | Balázsi Irén

Nem hajlandók befizetni a fűtésért kiküldött 100-200 ezer forintos elszámoló számlát a szentesi Kossuth tér 5. számú épület hatodik emeletén lakó családok. Az érintettek szerint a tavaly felszerelt költségosztók a ludasak a nagy eltérésekért. A Prometheus bajai üzemének igazgatója is igazságtalannak tartja a terhek elosztását, s részletfizetési lehetőséget ígért.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dombi Erzsébet egy szobát fűt. Nem tudja, hogy fizethetne ki 110 ezret az 50 ezer forintos nyugdíjából. Fotó: Tésik Attila
Felháborodást váltott ki a szentesi Kossuth tér 5. számú lakóközösségben, amikor a Prometheus bajai üzeméből kiküldték a 2004–2005. évi fűtésköltség elszámolásáról a papírokat. A házban 96 lakás van, és a hatodik emeleti 18 közül 16-nak a lakói nem akartak hinni a szemüknek a csekkek láttán. Horribilis összeg szerepelt ugyanis rajtuk, befizetési határidőként pedig egy hetet tüntettek fel. A nyolcvanhárom éves Dombi Erzsébet azt mondta: majdnem szívinfarktust kapott, amikor szembesült azzal, hogy hiába fizetett eddig közel százezer forintot, még száztízezret kérnek tőle. A betegeskedő asszony nyugdíja alig haladja meg az ötvenezer forintot.

Egyébként sem érti, mi kerül olyan sokba, amikor csak egy szobát fűt. Lakótársa, Szobota Imre úgy fogalmazott: durva a 270 ezer forintos fűtésköltség, szerinte ezzel már a Kossuth teret is befűthetnék. A 31 ezer forintos nyugdíjból élő Szép Edit úgy tájékoztatott, hogy az előző években 120 ezer forint volt a fűtésdíja. Tavaly azonban lecserélték a mérőket, s azt mondták: azok pontosabban mérik majd a fogyasztást. Az asszony elmondta, leszereltetett egy radiátort, és csak egy szobát melegített alig 17 Celsius-fokra. Ennek ellenére a kiszámlázott díj több mint kétszeresére emelkedett. Szerinte ebből egy 100 négyzetméteres családi házat is felfűthetnének 22 fokra. Szép Edit most azt fontolgatja: vagy nem veszi igénybe a szolgáltatást, vagy jogi útra tereli az ügyet.

A városi szolgáltató kft. ügyvezetője, Döbrőssy Iván úgy tájékoztatta a lakókat, hogy a tavaly felszerelt, elektronikus elven működő költségosztók pontosabban mérik az elfogyasztott hőt, ezért a lakások között jelentősebb eltérések alakulhattak ki. A fogyasztási adatok összesítéséből kitűnik, hogy az átlagnál lényegesen kevesebbet fogyasztott 30 lakás, az átlag többszörösét használta 13 család, amelyek közül 10 a hatodik emeleten lakik. A mérők leolvasása után a Te-
chem Kft. augusztusban összesítette a lakóközösség fogyasztását. A központi fűtési rendszer üzemeltetője, a bajai Prometheus igazgatója, Bagóczki Csanád jelezte, hogy az elszámolás során jelentős különbségek vannak a beszedett előlegekhez viszonyítva, ezért kérte: vizsgálják felül a mérőkről leolvasott adatokat. Döbrőssy Iván tájékoztatása szerint a kft.-jük megbízottja szúrópróbaszerűen ellenőrizte a dokumentációt, ám nem talált eltérést.

A szentesi szolgáltató kft. ügyvezetője a lakások elhelyezkedésével is összefüggésbe hozta a nagy különbséget. A hatodik emelet a lapostető alatti legfelső szint, ezért pluszenergiát fogyaszthatnak az ottani lakók, akárcsak a sarki vagy a keleti homlokzat egyes lakásaiban élő családok.
A Prometheus Rt. bajai üzemeltetési igazgatója, Bagóczki Csanád lapunk érdeklődésére elmondta: egy hitelesített hőmennyiségmérőn keresztül szolgáltatják a hőt az épületbe. A költségek megosztását az egyes lakásokra a közösség megbízásából a Techem végezte, ők ezzel a társasággal nincsenek kapcsolatban. Az igazgató amikor meglátta az elszámolást, jelezte, hogy szerinte az nem jó. Azt is megemlítette: mintegy hárommillió forintot visszafizet a cégük azoknak, akik kevesebb hőt használtak fel a befizetett előlegnél, akik viszont többet fogyasztottak, azok kétmillió forint körüli összeggel tartoznak.


Részletfizetést ajánlanak

Részletfizetési kedvezményt ajánl fel a Prometheus Rt. bajai üzemeltetési igazgatója, Bagóczki Csanád az érintetteknek, amennyiben azt írásban kérik. Százezer forintot meghaladó díjat 6 hónap, míg annál kisebb adósságot 3 hónap alatt törleszthetnek a lakók. Késedelmi kamatot pedig nem számítanak fel.