Harminc év alatt harminc járgányt újított fel

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-06 | Blahó Gabriella

Harminc évvel ezelőtt lett autószerelő Froman Róbert. Árpádhalom polgármestere az azóta eltelt időben éppen ennyi autót újított fel, most egy harmincéves Mercedesszel jár. Mint mondja, a kocsi iránti szerelem végleges, ezt a járgányt már nem cseréli le.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Most éppen egy 30 éves kocsival jár Froman Róbert. Fotó: Tésik Attila
Az utastérben rendszerint rock'n'roll szól, a Mercedes birtokosa, Froman Róbert árpádhalmi polgármester pedig büszkén beszél arról, hogy a felújított kocsiba az eredeti kétezer helyett kétezer-ötszáz köbcentis motor van beszerelve, az akkumulátor is új természetesen. Az autót nemrég fényezték, ami nem sikerült tökéletesen, ezért újra kell fújni.

Teljesen tehát még nem elégedett az eredménnyel Froman Róbert, aki 1975-ben szerzett gépjármű-technikusi végzettséget az újszegedi Rózsa Ferenc szakközépiskolában. A kocsinak mindenesetre híre van az alig néhány száz lelkes faluban, ahol másik két barátja hasonló autót használ. A három járgány különös színfoltja a településnek, ahol az autókat könnyű számba venni.

Froman magánutakra jár a felújított autóval, amelynek jellemzői közé tartozik a kiváló gyorsulás. Megtudtuk, hogy a kocsi 170-180 kilométeres óránkénti sebességre is képes volna, ha ezt a KRESZ engedné. Az igazi élvezet az autószerelésben a kissé rozzant állapotú kocsi felújítása, mely heteket vagy hónapokat vesz igénybe, de aztán amikor készen kigördül a garázsból, az az igazi öröm – véli a polgármester. Egyébként nem jár autós találkozókra, nem tartja különösebben fontosnak, hogy ezeken szerepeljen, de kocsija, az legyen. Az elmúlt harminc évben harminc autót javított meg és adott tovább, szinte minden alkalommal használtat vásárolt. Pontosabban kétszer vett újat, egyszer egy Daciát és egyszer egy Moszkvicsot.

A régi autók iránti szerelem nem új keletű a polgármester praxisában, aki a község bizalmából '90 óta irányítja a település életét és közben hódol a szenvedélyének. Mint mondta, ezt a kocsit már nem fogja lecserélni, ezzel a Mercedesszel házasságot kötött, vele marad és semmi pénzért el nem adná.