Papagájkór: két beteget vizsgálnak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-05 |

Nem aggódik Maroslelén a nemrég elhunyt Recski István két kollégája, akiket ugyancsak tüdőgyulladással kezelnek – lehet, hogy papagájkór miatt. Most már a tisztiorvosi szolgálat is vizsgálja, ezzel fertőződtek-e meg a Hungerit táppénzen lévő dolgozói.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Üzemorvosi rendelő a Hungeritnél. A betegeket már a tisztiorvosi szolgálat is vizsgálja. Fotó: Tésik Attila
Otthon van, és noha még köhög egy kicsit, már jól érzi magát a maroslelei Bányai Imre, a Hungerit Rt. dolgozója, akit papagájkór gyanújával kezelnek. Amint arról többször írtunk, egykori kollégáját, Recski Istvánt, aki szintén a faluban lakott, s a múlt hét végén a deszki kórházban halt meg, ugyanennek a betegségnek a tüneteivel ápolták. Egyelőre csak annyi biztos, hogy tüdőgyulladása volt.

Bányai Imre tegnapi lapunkban úgy nyilatkozott: közönséges tüdőgyulladása van. A tisztiorvosi hivatal munkatársai viszont időközben úgy döntöttek, vért vesznek tőle és egy másik, szintén táppénzen lévő maroslelei Hungerit-dolgozótól annak kiderítésére, papagájkórral fertőződtek-e meg. A mintákat Pesten elemzik, eredmény egy hét múlva várható. Így történhetett, hogy az országos híradások két újabb papagájkórgyanús esetről számoltak be.

Amikor Bányai Imre nagyjából két hete köhögni kezdett és belázasodott, bár a hátát is fájlalta, először egyszerű megfázásra gondolt. Az már a makói kórházban derült ki, hogy egyoldali, tenyérnyi területet érintő tüdőgyulladása van. Hogy ezt a papagájkór kórokozója váltotta-e ki, egyelőre nem lehet tudni: amikor megbetegedett, ennek megállapítására nem vettek tőle vért, hiszen senki sem gondolt rá.

A Hungeritnél dolgozó Bányai imrét is tüdőgyulladással kezelik. Fotó: Gyenes Kálmán
A fiatal férfi, aki ottjártunkkor épp kislányára, Csengére vigyázott, azt mondta: nem hiszi, hogy a papagájkór támadta volna meg. Most antibiotikumos kezelést kap és úgy érzi, állapota megfelelően javul. Úgy tapasztalta egyébként, a faluban a tragikus haláleset és a további megbetegedések miatt sem félnek az emberek – annak ellenére sem, hogy negyvenen járnak át Szentesre a baromfifeldolgozóba nap mint nap.

Ugyanezt mondta lapunknak a szintén otthon lábadozó Antal Sándorné is, aki nagyon sajnálja elhunyt kollégáját és egyedül maradt feleségét, gyermekeit. Őt is tüdőgyulladás miatt vették betegállományba és ugyanúgy antibiotikumokkal kezelik, mint Bányai Imrét.

– Már sokkal jobban vagyok, mint eleinte voltam – mondta el nekünk telefonon, mert bezárkózott, szeretne nyugodtan gyógyulni. Bár ő sem tudja még, hogy kimutatják-e szervezetében a papagájkórt, nem aggódik. Bár elképzelhetőnek tartja, hogy ez a baja, bízik abban, hogy – mivel időben orvoshoz fordult és hatékony kezelést kap – hamar felépül.


Ismert kockázati tényező

Bár tegnap arról írtunk, hogy a tisztiorvosi hivatal nem tud újabb papagájkórgyanúról, két beteggel kapcsolatban mégis felmerült ennek lehetősége. Erről tájékoztatta lapunkat Kovács Ferenc – a közegészségügyi hatóság megyei vezetője elmondta, hogy a szentesi Hungerit táppénzen lévő dolgozói közül kettő lehet fertőzött, ennek pontos megállapításán ténykednek a hatóság munkatársai. Kovács Ferenc hozzátette: ebben az ágazatban, ebben a foglalkozási körben a létező szabályozás szerint a papagájkór-fertőzés ismert kockázati tényező, ezért értelemszerűen senki nem vonható felelősségre.