Nem tudnak újabb papagájkórgyanúról
 A maroslelei Recski István öt gyermeket hagyott maga után

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-04 |

Még mindig nem tudni, papagájkórban szenvedett-e az az ötgyermekes maroslelei férfi, aki pénteken a deszki kórházban halt meg. Közben elterjedt a hír, hogy Recski István korábbi munkahelyén, a szentesi Hungerit Rt.-nél többen is hasonló tünetekkel vannak táppénzen, a tisztiorvosi szolgálat azonban ilyenről nem tud. A cég vezérigazgatója nem nyilatkozott lapunknak.
Tüneti kezelés

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az édesapát gyászolja a család: özvegy Recski Istvánné, Zoli, Dániel, István, és a legkisebb gyermek, Ádám. Fotó: Gyenes Kálmán
– Ő tartja bennünk a lelket: ha sírnánk, azt mondja, nem szabad – öleli át legkisebb fiát, a há- roméves Ádámot az édesanya, a papagájkórgyanús tünetekkel kezelt, pénteken elhunyt Recski István özvegye. A szerény körülményekről árulkodó, de rendben tartott maroslelei házban az egyedül maradt asszony öt gyermeket nevel.

Recski Istvánné azt mondja, férje, akivel tizenöt évig élt házasságban, sosem betegeskedett. Erős, jó fizikumú ember volt. Az ismerősök mind a mai napig hitetlenkedve fogadják a halálhírt – csak negyvenkét évet élt. Amikor most beteg lett, ő maga sem gondolta, hogy komoly a baj: két hete hétfőn belázasodott, de még dolgozott, csak másnap ment el a háziorvoshoz. Egy hétig feküdt otthon, s múlt kedden került a kórházba kétoldali tüdőgyulladással. Három nappal később halt meg. A harmincnyolc esztendős özvegyasszony azt mondja, nem hibáztat senkit; a férje szentesi munkahelyét, a Hungerit Rt.-t sem – egyelőre azt sem lehet biztosan tudni, ott lett-e beteg a férje, mondja. Egyébként a baromfifeldolgozó cég átvállalta a temetés költségeit.

A rokonok már megígérték, hogy segítenek a családnak, és segített az önkormányzat is. A polgármester, Szőnyi Erzsébet saját keretéből máris kiutalt nekik egy komolyabb összegű rendkívüli segélyt, amit tegnap felvettek, de később is kapnak még támogatást. A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy a faluból összesen negyvenen járnak dogozni a Hungerithez, és közülük ketten ugyancsak betegek. Egyiküket, Bányai Imrét otthon találtuk, ám kiderült: ő közönséges tüdőgyulladást kapott, a kórházban kizárták, hogy papagájkórja lenne.

A Hungerit néhány dolgozója szerint az előírásokat a lehető legszigorúbban betartják. Fotó: Tésik Attila
Nincs újabb megbetegedés a szentesi Hungerit Rt.-nél – közölte lapunkkal a tisztiorvosi hivatal. A közegészségügyi hatóság előírásai alapján megerősítették a védelmet, így most már nemcsak a vágóvonalon, hanem a daraboló- és a csomagolóüzemben is maszkot viselnek a dolgozók. Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos elmondta, egy hónappal ezelőtt egy papagájkórral fertőzött személyre bukkantak a Hungeritnél, a Békés megyei dolgozó azóta meggyógyult. A vállalat munkásainak jelentős része közvetítők révén néhány hetet dolgozik csak egyszerre egy helyen, így elképzelhető, hogy az illető máshol fertőződött meg. A békéscsabai baromfifeldolgozó vállalatnál egyébként egyszerre harmincnyolcan betegedtek meg a papagájkórban, mindannyian meggyógyultak.

Most éppen nyolcvanan vannak táppénzen a Hungeritnél, akik között négy-öt influenzás jellegű tünetekkel rendelkező beteg van. Nem indokolt, hogy őket külön e szempontból vizsgálják – mondta a tiszti főorvos.
A baromfifeldolgozó vállalat üzemorvosa, Baranyi Erzsébet – aki egyébként a vezérigazgató Magyar József felesége – elmondta lapunknak, hogy betartanak minden közegészségügyi előírást, a dolgozókat rendre tájékoztatják a higiéniai feltételek fontosságáról. Mindezt a megyei tiszti főorvos is megerősítette. A doktornő hozzátette, a vállalat természetes érdeke, hogy dolgozói egészségesen és megfelelő körülmények között végezzék a munkájukat.

Kovács Félix, a darabolórészleg munkatársa egy hónapja dolgozik az üzemben és – mint mondta – nagyon reméli, hogy nem lesz semmi baj, hiszen maszkot viselnek mindannyian. Kollégája, Gyöngyösi László hozzátette, az üzembe be sem mehetnek, ki sem jöhetnek kézmosás nélkül. Az elmúlt három évben azt tapasztalta, hogy a munkáltató a lehető legszigorúbban betartatja az előírásokat.
Szerettük volna megkérdezni a vezérigazgatót, Magyar Józsefet is az ügyről, ő azonban nem nyilatkozott lapunknak.


Cáfol a deszki kórház

Boross István, a deszki kórház orvosigazgatója cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint újabb papagájkórgyanús esetet kezelnek az intézményben. Hozzátette: a pénteken elhunyt férfiról is egyelőre csak annyi biztos, hogy tüdőgyulladása volt. A boncolás előzetes eredménye is azt állapította meg, hogy a beteg halálát tüdőgyulladás okozta. Arra csak a jövő héten kaphatnak választ a szakemberek, hogy ezt a betegséget a papagájkór váltotta-e ki.
Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos a tömeges megbetegedésekről szóló sajtóhíresztelésekre reagálva azt mondta, eddig semmiféle erre utaló jelet nem találtak. 

Állatról emberre

Az állatról emberre, baktériummal, levegő útján terjedő papagájkórnak nincs köze a SARS-hoz, sem a baromfiinfluenzához. Két hét lappangás után magas lázzal, fej- és végtagfájdalmakkal, elesettséggel jelentkezik, de – ha időben orvoshoz fordul a beteg –, antibiotikumos kezeléssel gyorsan és jól gyógyítható. Ez a betegség a baromfifeldolgozókban nem számít rendkívülinek, de itt is lehet védekezni ellene, például maszkkal. A járványügyi szakemberek szerint a fertőzött állatok húsának fogyasztása „nem hordoz egészségügyi kockázatot".