Az élelmiszerek
biztonságáról tanácskoztak Szentesen A vasvillától a villáig
Ajánlja a cikket?
| 2005-10-04 |
Balázsi Irén
A
termelők, a forgalmazók és a hatóságok együtt felelősek az emberek
egészségéért – ebben egyetértettek az előadók a megyei önkormányzat
tegnap kezdődött szentesi rendezvényén. A kiállítással egybekötött
konferencia az integrált minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági
rendszerek kiépítéséről és működéséről szól.
Biztonságosak ezek az étkek, nem
veszélyeztetik a vendégek egészségét. Fotó: Tésik
Attila
Stílszerűen a Dabic Kht.
dél-alföldi agrárinnovációs és minőségvizsgáló központja adott
otthont Szentesen a tegnap kezdődött háromnapos tudományos
konferenciának, amelynek témája az integrált minőségbiztosítási és
élelmiszer-biztonsági rendszerek kiépítése és működése a visegrádi
négyek országaiban. A megyei önkormányzat szervezte az egészséges
termékeket bemutató kiállítással egybekötött tanácskozást, amelyen a
közgyűlés elnöke, Frank József azt hangsúlyozta: manapság nem lehet
fontosabb feladat annál, mint az emberek egészségének védelme.
Az élelmiszerek minősége azért került most előtérbe, mert az
európai országokban túltermelés van. Ebből pedig az következik, hogy
csak a biztonságos élelmiszerek lehetnek versenyképesek a piacokon.
Ezt segíti a szentesi minőségvizsgáló központ, amely a megyei
közgyűlés kezdeményezésére jött létre az országban elsőként ebben a
kategóriában.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
főigazgatója, Szeitzné Szabó Mária azt hangsúlyozta: alapvető
követelmény, hogy az élelmiszerek ne legyenek ártalmasak a
fogyasztókra. Ezért a termelők, a feldolgozók, a forgalmazók és a
hatóságok egyaránt felelősek. A Környezetvédelmi és Vízügyi
Minisztérium politikai államtitkára, Gombos András azt említette,
hogy ez év végéig fel kell számolni az élelmiszerek minőségét
károsan befolyásoló dögkutakat.
Régen a bizalmi elv
érvényesült, ha valaki élelmet vásárolt. A termelők és a fogyasztók
között mostanra azonban szinte megszűnt a kapcsolat. Pedig az lenne
a jó – mint fogalmaztak többen is a konferencián –, ha a vasvillától
a villáig nyomon lehetne követni az élelmiszerek előállításának
minden fázisát. Szirbik Imre polgármester szerint a szentesi
minőségvizsgáló központ azt hivatott tudatosítani, hogy ami onnan
kikerül, nyugodtan elfogyasztható. Úgy érdemes tekinteni a
portékákra, mintha a szomszédasszony kertjéből vették volna azokat,
tette hozzá.