Élénkebb lett a könnyűzenei élet Szentesen
 Egyre több zenekar jön a városi stúdióba

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-03 | Blahó Gabriella

Szentes egyetlen létező stúdióját egyre több zenekar keresi fel saját szerzeményeivel, többen külföldi kiadókkal állnak kapcsolatban. A klubzene iránt elkötelezettek három helyen is igazi muzsika mellett tölthetik a hétvégi estéket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi könnyűzenei élet első fecskéjéből lassan doyenné váló Mészáros Gábor zenetanár úgy véli, sajnálatos módon nagyon kevés az olyan városi rendezvény, melyeken élőzenét hallgathat a nagyérdemű. A billentyűs Murphy ugyanakkor úgy látja, a tizenöt évvel ezelőtti hangulatra emlékeztet, hogy egyre-másra alakulnak csapatok, és saját szerzeményeiket szeretnék megosztani a közönséggel. Mészáros Gábor szerint jó volna elérni, hogy a szentesi közönség ne a félórás playback műsorra legyen vevő, hanem szívesen hallgasson meg egy másfél órás koncertet.

Az általa létrehozott stúdióban egyre több társaság jelentkezik és dolgozik, sok ígéretes kísérlet zajlik. Mint mondja, a szentesi könnyűzene iránti külföldi érdeklődést mi sem jelzi pontosabban, minthogy az Angerti francia, a Golgot olasz, a Mona nevű csapat pedig német kiadóval áll kapcsolatban. Örvendetes a kulturális minisztérium által meghirdetett pályázat, melynek segítségével többek között hangszerhez is juthat a kezdő zenész.

A városban most már három helyen hallható klubzene. Az ifjúsági ház néhai rendezvényei mellett rockot hallgatni a Mátyásban, bluest és country jellegű muzsikát a Buffalóban is lehet, és minden hétvégén játszik valaki a Galéria kávéházban. Utóbbi vezetője, Gődér Zsolt úgy véli, szinte magától értetődő, hogy bemutatkozási, zenélési lehetőséget ad a kávéház a szentesi együtteseknek, akiknek először igazából más terük nem is lenne a zenélésre. A hírnévre szert tett Seress fiúk rendszeres vendégei a Galériának, az általuk szolgáltatott latin garancia a szórakozásra.

Seress Antal gitáron, Hérány Ferenc csellón és Monori Attila kongán játszik – a szokatlan hangszerelésben az összhangot a muzsikusok improvizációja teremti meg. A kávéházban vissza-visszatérő műfaj a dzsessz, a dixie, a latin és a blues, Gődér Zsolt szerint ugyanis ezek a műfajok az igényes szórakozás elengedhetetlen alkotói, a kellemes beszélgetés és a vacsora mellett. Persze ha valaki akar, táncolhat is. A tulajdonos szívesen elmesélné, milyen érzés hallgatni a koncertező fiatalokat, de – idézve egy híres angol muzsikust – azt mondta, „zenéről beszélni annyi, mint lerajzolni egy futballmeccset".