Kertmagyarország Szentesen
 Országos mezőgazdasági kiállítás a Kurca partján

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-10-01 | Blahó Gabriella

A tizenharmadik Kertmagyarország kiállítás nyílt meg tegnap a szentesi szakközépiskolában. A városban hagyományt jelentő szakmai rendezvényen a földművelésügyi miniszter a magyar mezőgazdaság kiugró ágazatának nevezte a kertészetet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gráf József agrárminiszter gusztálja a paprikát. Mellette Szirbik Imre polgármester. Fotó: Tésik Attila
– Magyarország legyen egy nagy kert, és annak közepe Szentes – fogalmazta meg a hagyományos Kertmagyarország kiállítás célját Csikai Miklósné, a Bartha János szakközépiskola igazgatója. A kertészet hazájában évről évre megrendezett szakmai fórum vendégei most is a térség vállalkozói, akik a legfrissebb zöldségeiket és legújabb termesztési technológiáikat hozták magukkal.

Az Árpád Agrár Rt. kertészeti ágazata felvevő piaca az itt folyó szakképzésnek, amely nemcsak lépést tart a korszerű tudással, de szellemi műhelyeiben hozzá is járul a fejlődéshez. Az igazgatónő elmondta, amióta az intézmény fenntartója az agrártárca, jóval szélesebb körű pályázati lehetőségeik vannak. Ezeknek köszönhetően épült új aula az iskolán belül és gazdagodott gépekkel, berendezésekkel a tangazdaság.

A magyar agrárium kitörési ágazatának nevezte a kertészetet Gráf József földművelésügyi miniszter a megnyitón. Mint mondta, a mezőgazdaság nehéz helyzetben van, de kertészeti termékei a világon bárhol kiváló minőségűnek számítanak. Farkas Sándor országgyűlési képviselő úgy véli, az intézmény központi terében felállított bőségszaru, mely a csongrádi művészházaspár Máté István és Lantos Györgyi alkotása, jelképes: a jövőben bőséges termést hozhat. Szirbik Imre polgármester fontosnak tartotta megosztani hallgatóival az élményt, amely néhány napja a Rajna partján érte: a szentesi Délkertész fehér paprikájával találkozott Nyugat-Európában. Mint mondta, az uniós hétköznapok valóságában jelen van a szentesi hungaricum, védjegyeként a hazai minőségnek.

A három napig tartó kiállításon az iskola tornatermében a környékbeli kertészetek szó szerint legfrissebb termékei láthatók és adott esetben fogyaszthatók. A mélyzöld, erős paprikák, fürtös paradicsomok és hatalmas lila padlizsánok mellett a csongrádi és szentesi borászatok palackozott termékeit kínálják, rózsafaiskolák és virágüzletek állítottak ki. A korszerű növényvédelem gyakorlataként méhek is beköltöztek a kiállítóterembe, igaz, kaptárba zárva. Az egészséges alapanyagokból készült élelmiszerek között a látogatók vasárnap délután hatig minden bizonnyal találnak kedvükrevalót.