A szentesieké lehetne a Petőfi
 A város már a hasznosításon gondolkodik

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-30 | Blahó Gabriella

A szentesi vállalkozók részvénytársasági formában képzelik el a Petőfi Szálloda működtetését, az önkormányzat a korlátolt felelősségű társaságra szavaz. A civil szervezet egymilliárd forintot és munkaerőt adna a szálló újjáépítésére, a hivatalban azonban úgy gondolják, kétmilliárd alatt ez kivitelezhetetlen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vállalkozók négycsillagos szállodát szeretnének Szentesen. Fotó: Tésik Attila
Egy másik perben hozott ítélet még érvénytelenítheti a város szerzett tulajdonjogát a Petőfi Szálló épületére – jelentette be Szirbik Imre a szentesi vállalkozók előtt. A polgármester elmondta, hogy a szálló ügyében folyik egy másik peres eljárás is a Fővárosi Bíróságon, melynek tárgya egy adásvételi szerződéssel kapcsolatos. Az újabb, feltehetően évekig tartó procedúra végén hozott határozat nyomán válhat csak végérvényesen a város tulajdonává a szálló, addig azonban érvényes az ítélőtáblán hozott jogerős döntés, melyben nincs fellebbviteli lehetőség. E szerint tiszta tulajdoni lappal most a városé a patinás épület, melyért oly sokan szurkoltak az utóbbi időben. Szirbik Imre a vállalkozók előtt fontosnak tartotta ezt elmondani, hiszen – mint fogalmazott – a korrekt tájékoztatás a tiszta piaci helyzet megteremtésében elmaradhatatlan. Az önkormányzat feladata most az, hogy a hideg idő beállta előtt felmérje az épület állapotát, és az állagmegóvás miatt szükséges munkákat elvégeztesse.

A találkozón a város szinte valamennyi vállalkozója képviseltette magát, a nemrégiben létrejött Szentesi Vállalkozók Klubjának tagjai közül hetvennégyen hallgatták a polgármestert. Az egyesület elképzelése szerint a szállót részvénytársasági formában lenne célszerű működtetni, hiszen akkor a város lakói hozzájárulásukat adhatnák a sikerhez – mondta Bubor Zoltán. Az egyesület elnöke elmondta, úgy vélik, összesen egymilliárd forinttal, illetve munkaerővel be tudnának szállni az üzletbe. A részvénytársasági forma nem lenne előzmény nélküli a szálló történetében: megépítéskor a a szentesiek úgynevezett téglajegyekkel járultak hozzá a megvalósuláshoz. Az önkormányzat ezzel szemben a korlátolt felelősségű társaságot tartja kedvezőbb cégformának, mondván, hogy egy rt.-ben ellenőrizhetetlen módon szerezhetnének részesedést mások. A város álláspontja az, hogy kétmilliárd forint alatt nem kivitelezhető a teljes felújítás, ilyen tőkeerős vállalkozás pedig nincsen Szentesen.

Bubor Zoltán szerint megfontolt vállalkozó alapos tervezgetés után fektetne csak be az üzletbe az idő közben zajló másik per miatt, hiszen fennáll az esély, hogy évek múlva valaki még érvényesíteni akarja érdekeit ebben az ügyben. Az egyesület elnöke ezért nem túl derűlátó, viszont örül annak, hogy a vezetés nyitott a helyi vállalkozók kezdeményezéseire és ötleteire. A város gazdasági életének fontos szereplői több lehetőséget, a döntéseikhez információt kérnek az önkormányzat által tervezett fejlesztésekről, melyekbe szeretnének jobban bekapcsolódni.