Beköltöztek Szentesre az erdei fülesek
 A gólyák után jöttek a baglyok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-29 | Blahó Gabriella

A megszokottnál egy hónappal korábban költöztek be a baglyok a szentesi belvárosba a környékbeli erdőkből: lehet, hogy hamarabb jön a hideg is. A ragadozók a Páva utcai fenyőket részesítik előnyben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Százak tanyáznak a belvárosi fenyőkön. Fotó: DV
Ha lehet hinni az erdei füleseknek, idén hamarabb jön el a hideg idő, mint tavaly. Rendszerint október tájékán költöznek be a város környéki erdőkből a lakott területre, ahol melegebb a levegő. Az éjszakai ragadozók csapatban lepték el a fenyőfákat a Páva utca környékén, magukkal hozták a felnőtt fiókákat – legalább százan lehetnek. A tuják, fenyők és platánok a legkedveltebb tartózkodási helyek a baglyok számára.

A madarak a pocokvadászatra az éj leple alatt indulnak el. A mezőn található állatokkal táplálkoznak, az egereket és egyebeket nem a városban gyűjtik, tehát nem kell attól tartani, hogy az ember által lakott környezetet ellepték volna a rágcsálók – mondja Bod Péter ornitológus.
Úgy tűnik, a Bocskai utcai óvoda udvarát és az ottani fenyőket idén nem választották még lakóhelyül az erdei fülesbaglyok. Ott egyelőre nem is hiányolják őket. Megjelenésük után ugyanis megszaporodtak a fák alatt a köpetek.

Az erdei fülesbagoly a fán nehezen kivehető, szépen beleolvad a környezetébe, a téli szálláshelyeken igyekszik magát észrevehetetlenné tenni. A városban mindig csapatosan jár; a padlásokon vagy templomtornyokban lehet találkozni magányos kuvikokkal vagy gyöngybagollyal. A madarak nagy barátai számára pedig külön kaland a mezőkön réti fülest látni, vagy uhuval találkozni.