Művészettel a szemetelők ellen
 Öt év börtön is járhat környezetszennyezésért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-29 | Blahó Gabriella

A világot az ember nem tekinti sajátjának, ezen a helyzeten nem változtathat a törvény betűje – véli a szentesi művész. Szabó Csaba többek között Szemetes című, botrányt kiváltó munkájával próbál küzdeni a szemetelés ellen. A büntető törvénykönyv passzusai közé bekerült egy módosítás, mely szerint öt év szabadságvesztés járhat annak, aki a vizet, a levegőt vagy a talajt szennyezi.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szabó Csaba egyik alkotásával. A művész szerint egy törvény önmagában kevés. Fotó: Blahó Gabriella
A nemrégiben megjelent jogszabály szerint az ember életére, egészségére káros, a víz, a levegő vagy a talaj szennyezésére alkalmas hulladék nem kijelölt módon való elhelyezése büntetendő cselekmény. A környezetszennyezésért kiróható öt év visszatartó erő lehet – a jogszabály alkotói szerint. Az illetékes minisztérium települési hulladékgazdálkodási főosztályának helyettes vezetője, Bese Erzsébet szerint a köztisztasági állapotért felelős önkormányzat jegyzője első fokú hatóságként járhat el ilyen kérdésekben, tehet feljelentést, s nagy feladat hárul a közterület-felügyeletre is. Nyilván a hulladék károsítóképességétől és mennyiségétől függően ró ki a bíróság. A jogszabály megkülönbözteti a szándékosan és a gondatlanul szemetelőket.

A szentesi közterület-felügyelők munkaidejük jelentős részében a szándékos szemetelők után nyomoznak. A város határainak közelében több ponton is találtak illegális kupacokat a hatóság munkatársai, de a lakott környezet közvetlen közelében is van ilyen hely. Becsei Péter közterület-felügyelőtől megtudtuk, hogy a Bajcsy-Zsilinszky és a Deák Ferenc utca sarkához ismeretlen tettesek rendszeresen raknak le szemetet. Őket még nem sikerült elkapni, lehet, térfigyelő kamerát kellene itt működtetni, akkor talán tetten érhetők az elkövetők. A hatóság munkatársa úgy véli, ahhoz, hogy a kép alapvetően változzon, időre van szükség. Mindenesetre számára nehezen érthető, hogy ha útba esik a járda mentén egy-egy tároló, akkor miért előtte, vagy utána néhány lépéssel válik meg valaki például a csokipapírtól.

A szentesi organista, Szabó Csaba úgy látja, egy törvénytől az égvilágon semmi nem változik meg, az emberek gondolkodásában máshogy kellene rendet tenni. A fiatalember művészetének témája a környezetvédelem. A természet pusztulásáról értekező alkotó kissé szkeptikus, de örül annak, hogy a törvényalkotók meg akarják védeni az értékeket. Szomorú, hogy a világot lakói nem tekintik sajátjuknak, egy fenyegetően leírt szövegtől ez nem fog megváltozni. Szabó Csaba Szentes-szerte óriási felháborodást keltett Szemetes című munkájával. Azt mondta, ha nem ebben a városban élne, a szójáték tényleg nem jutott volna eszébe, Érden másképpen foglalkozott volna ugyanezzel a témával. A szemetelés ellen a maga eszközeivel igyekszik tenni: az országgyűlés hozzon törvényt, ő alkot. A szentesi Kossuth téren a joghurtos pikszisek már a földön voltak, amikor a táblát mellé támasztotta. Miután pedig a felvétel elkészült, fölvette a szemetet, és belerakta a kijelölt tárolóba.