Ahol befogadják az anyákat is
 Példaértékű kistérségi összefogás a gyermekekért

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-28 | Balázsi Irén

Átmeneti otthont alakítottak ki gyermekeknek pályázatokon nyert 17 millió forint felhasználásával a szentesi Munkácsy utcában, ahová a kistérségből is várják a segítségre szorulókat. Ezzel az intézménnyel ismét erősebb lett a szociális háló.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csendes Edina megveti az ágyat az otthonban. Fotó: Vidovics Ferenc
A kistérségi összefogás példaértékűnek számít országosan is abból a szempontból, hogy Szentes és a környező hét község közösen pályázott a gyermekek átmeneti otthonának kialakítására. A többcélú társulásnak tízmillió forintot ítélt meg a Belügyminisztérium, míg a Gál Antal igazgató vezette családsegítő központnak hétmilliót az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca. Az önkormányzat a Munkácsy utca 3. szám alatti épület egy részét adta az intézmény létrehozására, a másik felében pedig az általános iskolai kollégium működik továbbra is. Szintén pályázati pénzből készült el 2000-ben a családok átmeneti otthona, és azóta működik a helyettes szülői hálózat is.

A tegnap felavatott, korszerűen berendezett szociális létesítmény a családsegítő központ keretében működik, és a hat lakószobában huszonhárman lelnek majd otthonra. Legfeljebb egy évig kaphatnak teljes ellátást és gondozást a krízishelyzetbe került családokból a gyermekek, ám arra is van lehetőség, hogy indokolt esetben az édesanyjuk is velük menjen. Felvételüket kérhetik továbbá a családi problémákkal küzdő, áldott állapotban lévő kismamák is az átmeneti otthonba, amelynek szakmai vezetője Hornyik Lászlóné.

A szaktárca főosztályvezetője, Gáspár Károly köztes megoldásnak nevezte az átmeneti otthont, olyan értelemben, hogy a gyerekeknek a szüleikkel kellene élniük, ide bekerülve viszont mégis a családjuk közelében maradnak. A cél pedig mindenképpen az, hogy zökkenőmentesen kerüljenek majd vissza a szüleikhez. Kettőn áll a vásár – mondta a főosztályvezető, hozzátéve: a családon és az intézmény munkatársain múlik mindez. Azt már Szirbik Imre polgármester említette: legszívesebben azt szeretné, ha nem lenne szükség erre az otthonra.

Lehet ugyan álmodozni, de az élet megcáfolja az álmokat. Ezért azt kívánta, hogy minél rövidebb időt kelljen az intézményben tölteniük a leendő lakóknak. Hasonlóan vélekedett lapunk kérdésére Kollár János eperjesi polgármester is. Örült, hogy kistérségi összefogással elkészült a gyermekek átmeneti otthona, amely befogadja a krízishelyzetbe került kicsiket. Ám abban reménykedik, hogy eperjesi családok nem veszik azt igénybe.