Háromnapos konferencia az élelmiszerről

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-27 | Bakos András

Az élelmiszer minősége és ellenőrzése lesz a témája annak a háromnapos szentesi konferenciának, amelyen kilenc uniós ország szakértői összesen hatvan előadást tartanak. A tanácskozásra – a slágertéma miatt – még mindig jönnek a jelentkezések, eljön a McDonald*s egyik vezetője is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Történetének egyik legnagyobb rendezvényére készül a megyei önkormányzat: október 3-án, 4-én és 5-én Szentesen, a közelmúltban fölavatott agrárinnovációs és minőségvizsgáló központban az élelmiszer ellenőrzéséről, vizsgálatáról, az unió régi és új országainak tapasztalatairól szól hatvan előadás, és egy kóstolóval, üzemlátogatásokkal egybekötött kiállítás. Eredetileg csak a visegrádi országok részvételével tervezték a konferenciát, de az unió nagy slágertémája fölkeltette a figyelmet: most már többek között dán, olasz, görög, osztrák előadók is jönnek – Dániából tizenhatan érkeznek –, de bejelentkezett a McDonald's gyorsétteremlánc egyik vezetője is.

A tanácskozásnak az Alsórét 154. alatt található agrárinnovációs és minőségvizsgáló központ ad otthont, nem véletlenül: mint a hétfői tájékoztatón Frank József, a konferenciát rendező megyei önkormányzat elnöke elmondta, ez az intézmény – miután laborja megszerzi az akkreditációt – az ország első önellenőrző élelmiszer-biztonsági rendszerét működteti, s olyan integrátorok támogatása révén tartja a kapcsolatot a kistermelőkkel, mint a Hungerit, a Pick, a Hód-Mezőgazda. A cégek húszmillió forinttal támogatták az akkreditáció megszerzéséhez szükséges munkát, a Hungerit pedig e központba telepíti át mikrobiológiai laborját.

A tanácskozást a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja, fővédnöke Rácz Jenő egészségügyi és Gráf József agrárminiszter – akinek hivatalba lépése óta gyakrabban ellenőrzik az áruházláncokban kínált élelmiszereket.