Egyezség a fogászati ügyelet ügyében Szentesen
 Megállapodtak a szakma képviselőivel

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-26 | Blahó Gabriella

A szentesi önkormányzat felszerel egy új rendelőt, s a kistérségi falvakkal együttműködve finanszírozza a hétvégi ügyeleti ellátást – fogalmazta meg a témában összehívott egyeztetésen az alpolgármester. A szakma kinyilvánította, hogy amint ez megvalósul, a fogorvosok beosztási rend szerint látják el a betegeket hét végén és ünnepnapokon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A fogászati ügyelet hiánya régóta létező probléma Szentesen. A közelmúltban lapunkban közölt cikk nyomán újra felvetődött a kérdés, ezért Szűcs Lajos alpolgármester egyeztető beszélgetést hívott össze az érintetteknek, a város valamennyi fogorvosa meg is jelent az egyeztetésen. Mint elmondta, a hétvégi fogászati ügyeleti ellátás nem tartozik az önkormányzat kötelező feladatai közé, de a lakosság elvárásaira figyelve indokolt a megszervezése. Az alpolgármester úgy látja, hogy a kistérségi falvak önkormányzataival összefogva előnyösebb helyzetből lehet támogatást szerezni az ügyelet megszervezéséhez.

Ehhez szükség van egy új rendelőre, mivel a kórház szájsebészeti osztálya a mozgáskorlátozottak szempontjai szerint nem alkalmas erre a célra, s a rendelőintézet harmadik emeletén sem lehet az ügyeletet megtartani, az egész házat nyitva kellene tartani és fűteni ezeken a napokon. Az egészségbiztosító nagyon alacsony összeggel támogatja az ötvenezer lakos alatti városok hétvégi ellátását, az ehhez szükséges összeget az önkormányzatnak kell előteremtenie – fogalmazott Szűcs Lajos.

Az új rendelő körülbelül 30-35 millió forintba kerül. A döntéshez előzetesen szükség volt a szakma képviselőinek állásfoglalására. Dr. Altmayer Ilona fogorvos lapunknak elmondta: kollégái egyöntetűen úgy foglaltak állást, hogy amennyiben az önkormányzat megteremti a feltételeket, úgy a fogorvosok hét végén és ünnepnapokon ellátják a betegeket. A számítások szerint – a térség valamennyi fogászának részvételével számolva – körülbelül háromhavonta kerülne sor egy-egy orvosra, ez pedig vállalható a részükről. A doktornő úgy véli, a fogászati ügyelet témájában minden oldalról megvan az együttműködési szándék, most már a feltételek biztosításán múlik minden.