Uniós agrárküldöttség vizitált a megyében
 Sokkoló panaszáradatra ígéretet kaptunk

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-22 | Balázsi Irén

Csongrád megye agráriumával ismerkedett tegnap az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának küldöttsége. A jórészt szakemberekből álló delegációt sokkolta a panaszáradat, ám megígérték, hogy képviselik majd a magyar érdekeket Brüsszelben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az Európai Parlament szakbizottsága szemlét tartott a fábiáni Kinizsi 2000 Rt. tehenészeti telepén is. Fotó: Tésik Attila
Uniós tagságunk másfél éve óta az Európai Parlamentnek még egyetlen szakbizottsága sem járt Magyarországon. A mezőgazdasági bizottság szocialista párti tagja, Tabajdi Csaba úgy véli, Brüsszelben nem ismerik az EU új tagállamainak a gondjait. Ezért hívta meg tegnap Csongrád megyébe a grémium Jean Claude Fruteau alelnök vezette küldöttségét, hogy személyesen győződjenek meg a magyar valóságról.

– Rojtosra beszélhetem a számat az Európai Parlamentben az új tagállamokat érintő hátrányos megkülönböztetések ellen, ha csak az európai színvonalú értékekkel ismertetem meg a vendégeket, és nem a valós helyzettel – fogalmazott Tabajdi. Ezért a Lantos Györgyi és Máté István csongrádi szobrászművésszel szervezett találkozó után ellátogattak nehézségekkel küzdő szentesi magántermelőkhöz, és felkeresték a fábiáni Kinizsi 2000 Rt. tehenészeti telepét, valamint a szentesi Árpád-Agrár Rt.-t is. Mint ismeretes, előzőleg Budapesten, a Parlamentben járt az uniós szakbizottság, hogy találkozzon a mezőgazdasági érdekképviseleti és szakmai szervezetek vezetőivel.

Tabajdi szerint ott sokkolta őket a panaszáradat. Ám a szentesi és a mórahalmi térségben tett vizitjük során megbizonyosodtak arról, hogy van oka az aggodalmaknak, még akkor is, ha a térségben előállított termékek meghatározó része európai színvonalú.

A Magyar Agrárkamara, egyben az Árpád-Agrár Rt. elnöke, Csikai Miklós azért örült az uniós szakemberek látogatásának, mert azt vallja: ne egymásról, hanem egymástól informálódjunk. Reményei szerint idehaza is sikerül megértetni, hogy nem az EU az oka a magyar agrárium mostani állapotának, hanem az elmúlt évtizedek kormányzatai. Ugyanakkor azt mondta a parlamenti és a szentesi találkozón is az uniós küldöttségnek: azonos elbírálást várnak a brüsszeli támogatást illetően a régi tagállamokkal. Ők ugyanis igyekeznek az EU-ban előírt szigorú minőségi szabványoknak megfelelni, készek a versenyre, ha azonosak a feltételek az unió régi tagállamai és a tíz új között. De az nem jelent egyenlő esélyt, ha Brüsszelből a magyar termelők harmincszázalékos földalapú támogatást kapnak, míg a tizenöt régi tagország gazdái száz százalékot. A rendszerváltozás előtti időkre utalva Csikai azt mondta: „Mi voltunk már egy blokkban, és nem akarunk új tízek lenni."

A delegációt vezető bizottsági alelnök, Jean Claude Fruteau mindenesetre úgy nyilatkozott az Árpád-Agrár Rt.-nél szerzett benyomásai alapján, hogy azok nem esnek egybe a magyarok pesszimista megnyilvánulásaival. Az uniós támogatások odaítéléséről különben nem az EP szakbizottsága dönt, ám képes befolyásolni azt. Mostani látogatásuk alkalmából megígérték, hogy szószólói lesznek a tízek, köztük hazánk érdekeinek. Tabajdi Csaba szerint a Csongrád megyei vizit többet ért, mintha az uniós küldöttség tagjai elolvastak volna egy százoldalas tanulmányt.