Nyomtat Bezár
Aranyláz
Az EU Mezőgazdasági Bizottsága Szentesen
2005. szeptember 22. 10:08
A térség politikusai azt szerették volna megmutatni, milyen valós gondokkal küzdenek az itt élő gazdálkodók. Mit jelent a magyaroknak, hogy csak negyed annyi területalapú támogatást kapnak, mint a korábban csatlakozott országok gazdái.

Az Európai Unió Mezőgazdasági Bizottságának küldöttségének azt is elmondják: mitől lehetetlenült el az állattartás, és miért vannak bajban a gabonatermesztők.

Az agrárkamara elnöke szerint a 2007-és 13 közötti időszakban igazságosabb támogatási rendszerre lenne szükség az ágazat talponmaradásához.

Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke elmondta az azonos feltételekhez való hozzájutást sürgetik. A gond szerintük az, hogy például a mostani cukorreform kapcsán, a jövő agráriuma kapcsán a tizek rovására kívánnak a tizenötök javára dönteni. Azt mondják, hogy csak egyenlő alapon lehet a továbbiakban beszélgetni."

A bizottság alelnöke szerint a támogatásokról szóló koppenhágai megállapodás kötelező érvényű. A magyaroknak azonban nem csak a hátrányokat, de az előnyöket is látniuk kellene. Azt kell megvizsgálni milyen eszközök segíthetik az előrelépést.

Jean-Claude Fruteau az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága alelnöke elmondta: a gabonatermesztés, az állattenyésztés vagy a tejipar problémája nem csak Magyarországon áll fent. Ezek általános gondok az Európai Unióban. A mi feladatunk az, hogy mindnyájan, együtt, 25-en vizsgáljuk meg, hogy hosszú távon milyen lehetőségek vannak ezeknek a problémáknak az elkerülésére- mondta a bizottság alelnöke.

A delegáció a fábiánsebestyéni tehenészet megtekintése után a szentesi, Árpád Agrár Rt. kertészetébe indult. Csütörtökön pedig Bács-Kiskun megyébe látogatnak, ahol a politikusok Gráf József szakminiszterrel folytatnak tárgyalásokat.


Szabó Attila/Híradó Szeged