Tető alatt a szentesi Tesco
 Kétszáz munkahelyet teremt a multi

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-23 | Balázsi Irén

Minden jel arra utal, hogy a karácsonyi ünnepek előtt már megnyílik a Tesco Szentesen. A multinacionális cég hetek óta keresi leendő dolgozóit. Ha működik az áruház, a munkanélküliségi ráta is csökkenhet a térségben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jó ütemben halad a csongrádi út mentén a Tesco építése. Fotó: Tésik Attila
Fenntartással fogadták egyes szentesiek, hogy az idén felépül a Tesco. Közéjük tartozott Szirbik Imre polgármester is, aki szintén kételkedett abban, hogy a karácsonyi ünnepek előtt megnyílik a csongrádi út mellett az ötezer négyzetméter alapterületű áruház. Az utóbbi hetekben azonban olyan nagy lendületet vettek a kivitelezési munkák, hogy mostanra már nemcsak a falak állnak, hanem tető is került föléjük. A multinacionális cég meg is kezdte az alkalmazottak toborzását, értesülésünk szerint 200-250 személynek kínálnak állást a szentesi egységüknél.

A városból és a kistérségből mintegy 1900 állástalant tartanak nyilván a munkaügyi kirendeltségen, s a munkanélküliségi ráta most 10,6 százalékos. Ha a Tesco munkaerő iránti igényét figyelembe vesszük, akkor a regisztrált állástalanoknak akár 15 százaléka is keresethez jutna. A munkaügyi kirendeltségen egyébként 120-130 kereskedelmi végzettségű személy adatai szerepelnek a nyilvántartásban.

Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Tesco Global Magyarország illetékeseivel a foglalkoztatási gondok enyhítése érdekében. Megállapodás született arról, hogy ha egy-egy álláshelyre azonos feltételekkel többen is pályáznak, akkor a szentesi és a városkörnyéki községekben élő munkanélkülieket részesíti előnyben a multinacionális cég. Szirbik azt tanácsolja, hogy aki élni kíván a lehetőséggel, küldje el a Tescónak a szóróanyagokon közzétett jelentkezési lapokat. Meggyőződése egyébként: a vállalkozások száma nem fog csökkenni a multi megjelenésével, néhány hónapra ellenben – mint fogalmazott – megkavarhatja a város életét.


Süllyed a Lidl

A fábiáni úti körforgalmi csomópont közelében még mindig kint a tábla, hogy október 24-ére elkészül a Lidl. Az Ipartelepi úton közlekedők azonban naponta szembesülnek azzal, hogy az építkezés áll. Szirbik Imre polgármester úgy tudja: műszaki problémák merültek fel, ezért a terveket át kell dolgozni. A statikai jellegű gondok azért adódtak, mert süllyed az építkezési terület. A város vezetője azonban olyan információ birtokában van, miszerint a Lidl illetékesei nem tettek le arról az elhatározásukról, hogy az idén megnyitják az áruházukat Szentesen.