Szentesé lett a Petőfi Szálló

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-22 | Balázsi Irén

Jogerős ítélet született tegnap a Szegedi Táblabíróságon: Szentesé a Petőfi Szálló. Az ingatlan tulajdonlásáért 1998 óta tartott a jogi procedúra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az önkormányzat már letétbe helyezte a húszmillió forintos vételárat. Fotó: Tésik Attila
Első fokon eddig négyszer ítélték meg a szentesi önkormányzatnak a Petőfi Szállót, ám az ellenérdekelt felek mindig fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen. Mint arról beszámoltunk lapunkban, a múlt héten a Szegedi Táblabíróságon tartott tárgyaláson tegnapra halasztották el az ítélet kihirdetését. Stern Sándor, az önkormányzat jogi képviselője lapunkat arról tájékoztatta, hogy a várost immár jogerősen megilleti a volt szálloda. Hozzátette: ugyanaz az ítélet született, mint 1998 szeptemberében, amikor is kimondták, hogy a város jogszerűen élt az elővásárlási jogával.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a privatizáció során a fővárosi FIK Rt. lett az ingatlan tulajdonosa, ám 1997 nyarán eladta azt a Budalakk nevű konzorciumnak. Az adásvételi tranzakció során azonban Szentest – szaknyelven szólva – akkor nem hívták fel az elővásárlási jog gyakorlására. Ezt csak 1998 júliusában tették meg. A szentesi képviselő-testület az értesítés megérkezését követő napon már olyan határozatot hozott, miszerint élni kíván az elővásárlási jogával. A Szegedi Táblabíróságon tegnap azt hirdették ki jogerős ítéletként, hogy a város 1998-ban jogszerűen élt ezzel. Ennek megfelelően az adásvételi szerződést úgy kell tekinteni, hogy az a FIK Rt. és a szentesi önkormányzat között jött létre, nem pedig a FIK és a Budalakk között.

A város egyébként már korábban letétbe helyezte a Petőfi Szállónak a szerződésben szereplő vételárát, vagyis a húszmillió forint áfával növelt összegét. A jogerős ítélettel kapcsolatban Szirbik Imre polgármester azt nyilatkozta lapunknak: titokban bízott abban, hogy a város megnyeri a pert. A kedvező döntéssel – mint fogalmazott – nagy kő esett le a szívéről, ugyanakkor nagy felelősség is hárul mostantól a városra.

Gondoskodni kell tudniillik a teljesen lepusztult épület mielőbbi felújításáról és hasznosításáról. Mai árakon egyébként közel kétmilliárd forint lenne szükséges ahhoz, ha európai színvonalú, középkategóriás szállodává állítanák helyre a volt szállót.