Eltüntették a galerik grundját
 Parkolók a szentesi református iskolánál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-22 | Balázsi Irén

Megszüntette a szentesi önkormányzat a randalírozó fiatalok főtéri grundját, ahol egy korszerűtlen játszótér is volt. A református általános iskola szomszédságában parkolókat alakítottak ki, és a gépkocsival érkező szülők meg tudnak fordulni az egyébként zsákutcának nyilvánított Hajdú Lajos utcában.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sziklakert is épült a parkolóknál. Fotó: Tésik Attila
A szentesi református nagytemplom és az egyházi általános iskola közötti részen régen elavult a játszótér, amelynek az európai uniós szabványoknak megfelelő felújítása sokba került volna. Ezt a területet egyfajta grundnak használták a fiatalok, akik egy-egy diszkós buli után viselkedésükkel megbotránkoztatták a járókelőket. A játszótér felújítása különben már csak azért sem tűnt ésszerűnek, mert attól nem messzire van a pár éve készült Kossuth utcai játszópark modern hintákkal és más játékokkal.

Az ifjak találkahelyének megszüntetése annál is inkább logikusnak tűnt, mert a főtér felújításakor a Kossuth utca felől elzárták a forgalom elől az egykori megyeháza parkolóit, így meglehetősen nehézkes volt a közlekedés. A szomszédos református iskolát tudniillik alig tudták megközelíteni a szülők gépkocsival a reggeli és a délutáni órákban. Ezért sokan az oktatási intézmény Tóth József utcai bejáratánál álltak meg, veszélyeztetve ezzel a járműforgalmat.

A tanévkezdésre azonban valamelyest javult a helyzet. A városellátó intézmény dolgozói korábban már elbontották a játszóteret, ezzel megszüntették a randalírozó fiatalok grundját is. Az önkormányzati cég vezetője, Varga Sándor lapunk érdeklődésére elmondta: 800 ezer forintot költöttek a terület újraaszfaltozására, és a parókia kerítése melletti rész rendezésére. Ott sziklakertet alakítottak ki Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész terve alapján.

A felújított területen eredetileg tizenhat autónak jelöltek ki parkolóhelyet. Ezekből azonban nyolcat megszüntettek. A döntés azzal függ össze, hogy közlekedési szakemberek megvizsgálták a református iskola környékén a közlekedési szokásokat. Az a szülő, aki behajtott a zsákutcának nyilvánított Hajdú Lajos utcába, nehezen tudta visszamanőverezni a járművét a Tóth József utcába. Az iskolának közben megnyitották a Hajdú Lajos utcai bejáratát, így ha ott állnak meg a diákok hozzátartozói, könnyűszerrel megfordulhatnak a megszüntetett parkolók helyén. Varga Sándor ezt a részt gépkocsifordulónak nevezte, amelynek a közlekedési rendje az egyirányú utcákéhoz hasonlítható. A megmaradt nyolc parkolóhelyből egyet a mozgáskorlátozottak autóinak jelöltek ki.