Szentes előzött bicikliútügyben
 A csongrádi gáton csak jövőre kezdődhet meg az építkezés

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-22 | Bíró Dániel

Őszre ígérte a csongrádi önkormányzat, mégis tavaszra várható a Tisza-gátra tervezett kerékpárút megépítése. A támogatási szerződés júniusi aláírásakor a szentesi önkormányzat még csak a területkisajátításnál tartott, mára azonban fordult a kocka: a Kurca partján hamarosan döntenek a közbeszerzési eljárás nyerteséről, Csongrádon viszont még csak most kezdődik a versenyeztetés.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Leghamarabb tavasszal használhatják a biciklisek a két város között épülő kerékpárutat. Fotó: Tésik Attila
– Hamarosan megkezdődik a közbeszerzési eljárás, a munkálatok pedig kedvező időjárás esetén még idén befejeződnek – ígérte Bedő Tamás csongrádi polgármester a kerékpárút építésére vonatkozó támogatási szerződés június eleji aláírásakor. A 312 millió forint összköltségű beruházásnak köszönhetően a csongrádi fahídtól a közúti Tisza-hídig, mintegy hét kilométer hosszan három méter széles aszfalt-
út épül bicikliseknek – valamikor jövőre.

A csúszás, bár szokatlanul csapadékos nyarunk volt, nem az időjárás rovására írható, az ok az időben el nem készült tervdokumentáció – legalábbis a polgármesteri hivatalban kapott tájékoztatás szerint. Mint megtudtuk, ezen a héten kerül a közlönybe a közbeszerzési felhívás, döntés pedig valamikor az év végén várható. Úgy értesültünk, ettől függetlenül egy rövid szakaszon még ebben az évben megépítik a kerékpárutat, mégpedig azért, hogy a szakkiállításokon megjelenő, a várost reklámozó marketinganyagban képes illusztrációként szerepeljen a bicikliseket vonzó új aszfaltcsík.

Ami pedig a teljes kivitelezést illeti, leghamarabb 2006 elején kezdődhetnek meg a munkálatok a csongrádi oldalon. A vízügyi szakemberek szerint ennek feltétele, hogy a vízállás 550 centiméter alatt maradjon, illetve a hőmérséklet ne menjen fagypont alá. Ha ezek teljesülnek, akár egy hónap alatt elkészülhet a Csongrádot Szentessel összekötő kerékpárút csongrádi része.

Habár a Tisza-partiak ünnepélyes szerződés-aláírásakor még egy, a projekthez tartozó terület kisajátításán fáradozott a szentesi önkormányzat, mára megelőzte Csongrádot a fejlesztés lebonyolításában. A kivitelezői ajánlatok beadásának határideje holnap lejár, a győztesről pedig heteken belül döntés születhet. A vízügyi szakaszmérnökségen elmondták, a szentesi oldalon fellelt repedések miatt a gát felső rétegén talajcserét kell végrehajtani, és tömörítésre is szükség lesz. Az elképzelések szerint még az ősszel elkezdik a földgyaluk a munkát, és szakaszosan készítik elő aszfaltozásra a terepet.