Naspolya a szentesi hungaricumok közt
 Két kertben érik a rózsavirágú gyümölcs

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-21 | Blahó Gabriella

A sok különböző zöldség mellé egy gyümölcs is felkerült a hungaricumok listájára Szentesről: a rózsavirágú naspolya a városban mindössze két kertben érik. A finomság nagyüzemi termesztésével egyelőre senki nem foglalkozik a Kurca partján.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Vidovics Ferenc
A paprika, paradicsom, karalábé és retek mellett egy gyümölcs is hírnevet szerzett magának és a Kurca vidékének, mert felkerült az Agrármarketing Centrum által nyilvántartott hungaricumok listájára – tudtuk meg Mészáros Zsuzsától, a szentesi polgármesteri hivatal idegenforgalmi referensétől. Egyedi módon a város környékén termést hozó gyümölcsfa eltér a közönséges naspolyától, hiszen tavasszal rózsa formájú virágokat hoz, különösen szép látványt nyújtva. Eredetileg vadon, a Kurcának a várostól északra eső árterében nő a szentesinek tekintett naspolyafa, a szabad földön érő gyümölcs kedvelt csemege az év végi hónapokban.

A város belterületén Mezei Mariann édesanyjának kertjében áll egy ilyen gyümölcsfa, melyet öt esztendeje nevelget a család. Mariann – aki végzettsége szerint növényvédő agrármérnök – nagy lelkesedéssel mesél a gyümölcsfáról, amely bőséges termést hoz. Az idei szélsőséges nyár nem kedvezett a rózsavirágú naspolyának, hiszen a gyakori hőmérséklet-változások miatt elszaporodtak bizonyos gombák.

Mariann azt mondja, a szomszédjuk kertjében áll egy húszesztendős hasonló naspolyafa, a város belterületén több élő növényről nem tud. A családja megfigyelései szerint a vadon növő fák is megsínylették az idei nyarat. De bíznak abban, hogy a zöldségpiacon az elmúlt évekhez hasonlóan a következő hetekben is lehet találkozni a terméssel, amely a közönséges naspolyánál valamivel nagyobb és ugyanolyan finom. A jellegzetesen fanyar, kesernyésen édes gyümölcs akkor a legjobb, ha megcsípte a dér, meg kell várni tehát az októbert. A gyümölcs nagyüzemi termesztésével egyelőre senki nem foglalkozik a városban.