|
Változott az iskolai büfék kínálata Szentesen
Kivonul a kóla, bejön a banán
|
|
|
Ajánlja a cikket?   |
|
| 2005-09-20 |
Blahó Gabriella |
| |
 |
 Figyelnek az
egészségügyi minisztérium ajánlására a szentesi oktatási
intézményekben, bár néhány büfében még fellelhető a gumicukor és a
chips. Az általános iskolák jó részében egyáltalán nem nyitott ki
ebben a tanévben büfé, míg a gimnáziumban nagy keletje van a
százszázalékos gyümölcsleveknek.
 |
|
 |
 |
Molnár Ferenc kóla helyett egyre gyakrabban
mér paradicsomlét. Fotó: Vidovics
Ferenc | Tavasszal jelentette be az
oktatási és az egészségügyi minisztérium, hogy ősztől változik a
képlet az iskolai büfékben forgalmazható élelmiszerek esetében.
Szeptembertől él az ajánlás az egészséges táplálkozás
témakö- rében, amelyet betartani egyelőre nem kötelező, viszont
javasolt. A szabályozás szerint az iskola vezetésének, a büféseknek,
szülőknek és védőnőknek egyeztetniük kell az iskolában árusítható
élelmiszerekről, figyelembe véve a tárca által megjelölt különböző
típusú ételeket és italokat.
A szentesi iskolákban az elmúlt
esztendőhöz képest módosult a kínálat, úgy tűnik, valóban
kivonulófélben van a kóla, és egyre több fogy a magvas zsemlébe
szorított zsírszegény sonkákból, csemegeuborka-karikákkal. Az
általános iskolák többségében nem nyitott büfé ebben a tanévben, a
tanárok tapasztalata szerint ugyanis a napi háromszori étkezést
biztosító menza mellett nem feltétlenül szükséges ezenfelül
élelmiszert árusítani, a cukorkákat, egyebeket a diákok pedig a
boltokban úgyis megveszik iskolába jövet-menet.
A Kosztában
még mindig lehet chipset kapni, bár a kóla eltűnt a polcokról –
Almási Jánosné, az intézmény igazgatója a kínálat kialakításában
világos képet vár az egyeztetéstől. A Damjanich tagiskola vezetője,
Kárpáti Lajos azt mondja, az édességet nem tiltották ki az intézmény
területéről. Úgy látja, a büfében ezek mellett tápanyagdús
élelmiszereket lehet vásárolni, az itt készült szendvicsek és az
illatos péksütemények kedvére válnak a diákoknak. A Klauzálban
átmeneti állapot tanúi a gyerekek: még formálódik az iskolai büfére
vonatkozó ajánlás betartása.
A gimnáziumban viszont csaknem
minden ajánlott tápanyagcsoportból készült étel és ital fellelhető.
Az aulában található büfében Molnár Ferencné elmondta, hogy náluk
évek óta lehet magvas zsömlét kapni. A kínálat egyharmada a fehér
lisztből készült termék, kétharmada pedig a korpás, rozsos variáció,
a tervben pedig szerepel sárgarépás sütemény is. Mint megtudtuk, a
gimnazisták egyre inkább előnyben részesítik a teljes kiőrlésű
gabonafélékből készült bucikat, s meglepő módon tavaly év végén
visszaesett a kólafogyasztás.
Molnár Ferenc és felesége azt
gyanítja, a tanítási órákon elhangozhatott valami a feketén pezsgő
italról, mert egyre kevesebben kérik. Friss gyümölcsök sorakoznak
elérhető közelségben a büfében, az almák, körték és banánok mellett
a zöldségek közül a csemegeuborka kelendő szendvicsben, a savanyú
káposztát az illata miatt nem fogadta el a gimnázium diáksága, pedig
teli van C-vitaminnal – mondta Molnárné. Az ajánlásban tartalmazott
joghurt, kefir, százszázalékos gyümölcslevek megvásárolhatók a
gimnáziumban.
Mint kiderült, a diákok jó része itt
reggelizik. Döncző Boglárka és Varga Adrienn italfogyasztásának
egynegyede kóla, háromnegyede gyümölcslé, elégedettek az itt
beszerezhető ennivalókkal. Megkérdeztük tőlük, mit szólnak hozzá, ha
elfogy a jelenlegi kólakészlet, és a büfések nem vásárolnak újat,
ezért hamarosan nem lesz kapható ez a szénsavas üdítő. A lányok
megvonták a vállukat, a válaszuk az volt: nem baj.
|
 |
|
|
 |
| |