Változott az iskolai büfék kínálata Szentesen
 Kivonul a kóla, bejön a banán

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-20 | Blahó Gabriella

Figyelnek az egészségügyi minisztérium ajánlására a szentesi oktatási intézményekben, bár néhány büfében még fellelhető a gumicukor és a chips. Az általános iskolák jó részében egyáltalán nem nyitott ki ebben a tanévben büfé, míg a gimnáziumban nagy keletje van a százszázalékos gyümölcsleveknek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Molnár Ferenc kóla helyett egyre gyakrabban mér paradicsomlét. Fotó: Vidovics Ferenc
Tavasszal jelentette be az oktatási és az egészségügyi minisztérium, hogy ősztől változik a képlet az iskolai büfékben forgalmazható élelmiszerek esetében. Szeptembertől él az ajánlás az egészséges táplálkozás témakö-
rében, amelyet betartani egyelőre nem kötelező, viszont javasolt. A szabályozás szerint az iskola vezetésének, a büféseknek, szülőknek és védőnőknek egyeztetniük kell az iskolában árusítható élelmiszerekről, figyelembe véve a tárca által megjelölt különböző típusú ételeket és italokat.

A szentesi iskolákban az elmúlt esztendőhöz képest módosult a kínálat, úgy tűnik, valóban kivonulófélben van a kóla, és egyre több fogy a magvas zsemlébe szorított zsírszegény sonkákból, csemegeuborka-karikákkal. Az általános iskolák többségében nem nyitott büfé ebben a tanévben, a tanárok tapasztalata szerint ugyanis a napi háromszori étkezést biztosító menza mellett nem feltétlenül szükséges ezenfelül élelmiszert árusítani, a cukorkákat, egyebeket a diákok pedig a boltokban úgyis megveszik iskolába jövet-menet.

A Kosztában még mindig lehet chipset kapni, bár a kóla eltűnt a polcokról – Almási Jánosné, az intézmény igazgatója a kínálat kialakításában világos képet vár az egyeztetéstől. A Damjanich tagiskola vezetője, Kárpáti Lajos azt mondja, az édességet nem tiltották ki az intézmény területéről. Úgy látja, a büfében ezek mellett tápanyagdús élelmiszereket lehet vásárolni, az itt készült szendvicsek és az illatos péksütemények kedvére válnak a diákoknak. A Klauzálban átmeneti állapot tanúi a gyerekek: még formálódik az iskolai büfére vonatkozó ajánlás betartása.

A gimnáziumban viszont csaknem minden ajánlott tápanyagcsoportból készült étel és ital fellelhető. Az aulában található büfében Molnár Ferencné elmondta, hogy náluk évek óta lehet magvas zsömlét kapni. A kínálat egyharmada a fehér lisztből készült termék, kétharmada pedig a korpás, rozsos variáció, a tervben pedig szerepel sárgarépás sütemény is. Mint megtudtuk, a gimnazisták egyre inkább előnyben részesítik a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült bucikat, s meglepő módon tavaly év végén visszaesett a kólafogyasztás.

Molnár Ferenc és felesége azt gyanítja, a tanítási órákon elhangozhatott valami a feketén pezsgő italról, mert egyre kevesebben kérik. Friss gyümölcsök sorakoznak elérhető közelségben a büfében, az almák, körték és banánok mellett a zöldségek közül a csemegeuborka kelendő szendvicsben, a savanyú káposztát az illata miatt nem fogadta el a gimnázium diáksága, pedig teli van C-vitaminnal – mondta Molnárné. Az ajánlásban tartalmazott joghurt, kefir, százszázalékos gyümölcslevek megvásárolhatók a gimnáziumban.

Mint kiderült, a diákok jó része itt reggelizik. Döncző Boglárka és Varga Adrienn italfogyasztásának egynegyede kóla, háromnegyede gyümölcslé, elégedettek az itt beszerezhető ennivalókkal. Megkérdeztük tőlük, mit szólnak hozzá, ha elfogy a jelenlegi kólakészlet, és a büfések nem vásárolnak újat, ezért hamarosan nem lesz kapható ez a szénsavas üdítő. A lányok megvonták a vállukat, a válaszuk az volt: nem baj.