Becsületzászló Szentesnek
 Örömünnep volt a főtéren huszárokkal

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-12 | Balázsi Irén

Legalább tízezren tolongtak szombaton este a szentesi Kossuth téren és környékén, ahol fergeteges fesztivált rendezett az önkormányzat abból az alkalomból, hogy a város idén egyetlen magyar településként elnyerte az Európa Tanács becsületzászlaját. A szónokok azt hangoztatták, hogy az unió tagjaként a város lakói elsősorban szentesiek, azután magyarok és nem utolsósorban európaiak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A szentesi Kossuth tér felújításakor úgy számoltak, hogy hatezren férnek el ott egyidejűleg. Ám szombaton este nemcsak a főtéren, hanem annak a környékén is ott szorongtak-tolongtak vagy tízezren, hiszen ki-ki magáénak érezhette az Európa Tanács által adományozott rangos kitüntetést. Megadták a módját a becsületzászló átvételének, mert azon túl, hogy az unió 25 tagállamának lobogóját vitte 120 kerékpáros órákon át tekerve az utcákon keresztül-kasul, a ceremónián már a magyar huszárok, a szentesi díszalegység és a vásárhelyi katonai fúvószenekar káprázatos menetének tapsolhattak az ünneplők.

A térfesztivál fénypontja azonban mégiscsak az volt, amikor Szirbik Imre polgármester meglobogtatta a volt megyeháza felújított homlokzati része előtt felállított színpadon az Európa Tanács becsületzászlaját, amelyet Johanna Schicker osztrák képviselő hozott el a szentesieknek. Az idén egyébként Európából 41 település pályázott a becsületzászló elnyerésére, és 24 érdemelte ki az európai egység erősítéséért a rangos díjat. Szentes egyetlen magyar település volt a legeredményesebbek táborában.

Ezrek nézték a káprázatos felvonulást a Kossuth utcán. Fotó: Tésik Attila
Örömét fejezte ki Johanna Schicker, hogy Kecskemét és Kiskunfélegyháza után most egy újabb magyar településnek nyújthatja át a kitüntetést. Beszédében kitért arra, hogy a szentesiek már jóval az uniós csatlakozás előtt aktív szerepet vállaltak az európai egység erősítésében, a testvérvárosi kapcsolataik révén az emberek és a civil szervezetek közötti viszonyok elmélyítésében. Johanna Schicker különben lelkes európainak nevezte magát, de elsősorban osztrák állampolgárnak.

Ennek szellemében azzal fejezte be beszédét: „Éljen Szentes! Éljen Magyarország! Éljen Európa!" Hasonlóan tette Szirbik Imre, hozzátéve: Európa a közös jövőnk. Hiszen Európa nemcsak történelmi kategória, hanem a jelen és a jövő. A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, hogy fáradozott a zászló elnyerése érdekében.

Az örömünnepet a Nox együttes fergeteges koncertje csak tetőzte. Az énekesnő, Forráskút díszpolgára, Péter Szabó Szilvia bevallotta, hogy ismeri a szentesieket, mert ő két évig járt a gimnázium drámai tagozatára, és a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban lakott. Ezért tudja, hogy az itteniek szeretnek énekelni, és társával, Nagy Tamással buzdították is erre a közönséget.


Két év - két elismerés

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tiszteletbeli tagjaként ő volt az, aki tavaly ennek az elismerési formának az első fokozatát, az Európa-diplomát nyújtotta át a szentesi polgármesternek Strasbourgban. E diploma átvétele után jó pár évnek el kell telnie ahhoz egy-egy helység életében, hogy kiérdemelje a különben négy – jelképesen mondva – lépcsőfokból álló kitüntetési rendszer második grádicsát. Szentesnek ez egy éven belül sikerült.