Segítenek felállni az elesetteknek Szentesen
 Az esélyegyenlőségért küzd a NOSZA

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-08 | Balázsi Irén

Csak egy hónapja alakult meg a NOSZA nevű támogató szolgálat Szentesen, és máris több mint harminc rászorulónak enyhítették a gondját. Az állami támogatásban is részesülő nonprofit szervezet a szociális alapellátás keretében a fogyatékos emberek esélyegyenlőségének megteremtését segíti elő.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Molnár Endre és Gila Erzsébet mosolya jó hatással van a rászorulókra. Fotó: Tésik Attila
A hét végén is tart ügyeletet Szentesen, a Horváth Mihály utcai gondozási központban működő NOSZA, amely egy hónapja alakult Gila Erzsébet vezetésével. A támogatószolgálat a város szociális alapellátásából a fogyatékos, idős és magányos emberekről való gondoskodást vállalta magára. A vonatkozó törvény szerint 2007 végéig kötelező bevezetni ezt a szolgáltatást azokon a településeken, ahol a lakosság száma eléri a tízezer főt. A szentesiek nem várták meg a jogszabály adta határidő szorítását. A szolgálatvezető és négy szakképzett munkatársa Gabriel Garcia Marquezzel együtt azt vallja: „Egy embernek csak akkor van joga lenézni egy másikra, amikor segítenie kell neki felállni."

A szolgálat autójával elviszik a tolószékes és járókerettel mozgó időseket vagy fiatalokat is, hogy ne mindig a négy fal között legyenek. Ha az orvosuk indokoltnak tartja, mindezért még fizetniük sem kell, amennyiben az utazás reggel 8 és délután 4 óra között történik. Kedvezményes térítési díj ellenében segítséget nyújtanak a hátrányos helyzetűeknek az otthonukban saját maguk és a környezetük ellátásához.
A gondoskodásra szorulók így megőrizhetik önállóságukat, s ez sokkal humánusabb, mintha szociális intézménybe kerülnének. A NOSZA működése óta 35 személlyel kötöttek megállapodást, ám adottak a feltételek, hogy még több rászorulónak is megkönnyítsék a mindennapokat.

A huszonnégy éves Molnár Endre Angliában végzett egy tanfolyamot, ahol azt sajátította el, hogyan lehet segíteni a mozgáskorlátozottaknak. A mosolygós fiatalember tapasztalata szerint elfogadják őt az idősek is. Öröm azt látni a szolgálat munkatársainak, hogy mosolyognak az ellátottak, amíg törődnek velük. Egy idős asszony például már évek óta nem volt a kapun kívül. A szolgálat autójával körbevitték őt a városon, és nem győzött csodálkozni, mennyi minden épült-szépült az utcákban.

A Vásárhelyi úti háznál egyedül él Nyerges Tamásné. Eddig a gondozási központ munkatársai vitték ki neki az ebédet. Irénke néni járókerettel tud menni, és jó pár napja a NOSZA autójával eljut az idősek Horváth Mihály utcai klubjába. Igényli a társaságot, ott jót beszélget a kortársaival, ebéd után pedig hazaviszik az otthonába. Azt mondta, hogy elégedett a támogatószolgálat munkatársaival, mert nagyon készségesek. Ugyanígy vélekedett a Szűrszabó utcai albérletben lakó Török Pálné. Sokat jelent számára a gondoskodás e formája, mert elveszítette mindkét gyermekét, és ő maga is több műtéten esett át az utóbbi időben. Azt mesélte, hogy Molnár Endre még a temetőbe is kivitte, tett a kocsiba egy sámlit, hogy ő könnyebben ki tudjon szállni a kocsiból. A fiatalember még a virágot is segített neki elrendezni a síron. Elismerően beszélt Erzsike néni a szolgálatvezető Gila Zsókáról is. Most éppen fűzőt készíttetnek az idős asszonynak, mert beteg a csigolyája. Neki mindenesetre segít felállni a NOSZA.