Nyert a város, veszített a vandalizmus
 Virágszínvonalas lett Szentes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-07 | Balázsi Irén

Kihirdették tegnap délután a Virágszínvonalasabb Szentesért szlogen jegyében meghirdetett városszépítő verseny eredményeit. A munkahelyek kategóriájában egy óvoda nyert.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gémesné Gajda Sarolta és az óvodások a fűnyíróval. Fotó: Vidovics Ferenc
A hagyományoknak megfelelően az idén tavasszal is felhívással fordult az önkormányzat a szentesiekhez, hogy ki-ki lehetőségei szerint szépítse a környezetét. A Virágszínvonalasabb Szentesért nevű városszépítő mozgalmat három kategóriában hirdették meg: családi házak és tömbházak lakói, valamint munkahelyi közösségek versengtek egymással. Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész a nyáron fényképezőgépet vett a kezébe, és végigjárta a bel- és külterületi utcákat, hogy megörökítse az akcióba bekapcsolódott magánszemélyek és kollektívák alkotását.

A városszépítő mozgalom Szirbik Imre polgármester elmondása szerint egyre szélesebb kört vonz, a jó példa „ragadós". Még akkor is, ha időnként eltűnnek a virágok a közterületről, mert vannak olyan személyek, akik más munkáját tönkreteszik. Ennek ellenére jó érzés látni a kerteket, virágágyásokat, amelyekre a város vendégei is felfigyeltek az elmúlt hónapokban. Miskolczi Sándor, a Kert-Ép-Szolg Kft. ügyvezető igazgatója a zsűri elnökeként arról szólt, hogy nehéz volt a helyezéseket eldönteni, mert nem lehetett összehasonlítani még az egyes kategóriákon belül sem a feltételeket és az elért eredményt. Az intézmények költségvetése ugyanis különböző, ám akad közöttük olyan, amely külső segítséget is kapott a környezete szépítéséhez, a másiknál meg a dolgozók saját maguk rendezték a munkahelyük környékét.

A verseny győzteseinek a polgármester és a szponzorok adták át a természetbeni és az anyagi elismerést. A munkahelyi kategóriában első lett a Bocskai utcai óvoda, amelynek vezetője, Gémesné Gajda Sarolta egy fűnyírót vett át. A Damjanich utcai óvoda második, míg a hajléktalanokat segítő központ harmadik helyezést ért el. A családi házak közötti versenyt Molnár Gyula főorvos nyerte, aki a pénzjutalmát felajánlotta az erdélyi árvízkárosultak javára. A sorban őt követte Szabóné Gál Eszter és Török Imréné. A tömbházak közül első helyezést ért el a Kossuth utca 14. első emeletén lakó hat család Gilicze Lajos vezetésével. Ebben a kategóriában második lett a Honvéd utca 23. alatti ház, amely előtt Vass Imre egyedül ápolta a kertet. Azt mondta róla a főkertész: mindig újraültette a kitépett virágokat, a vandalizmus elleni „fogásait" pedig a város más részein is alkalmazni tudja majd az önkormányzat.