Bertók Róbert: A fekete harcos

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-07 |

Lapunk is elindította a Somogyi-könyvtár segítségével a maga Nagy Könyv-játékát: az izgalmasnak ígérkező szellemi kalandtúrában ismert Csongrád megyei közéleti személyiségek, tudósok, művészek, üzletemberek, sportolók és újságírók vallanak legkedvesebb könyvükről. Szentes szülötte, Bertók Róbert kick-box világbajnok és ökölvívó magyar bajnok John Cottrell A végzet embere című könyvéről beszél.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
„Engem leginkább azok a könyvek érdekelnek, amelyekből a mindennapi életemhez fontos, hasznos információkat tudok szerezni. Szívesen olvasok a természetről vagy az egészségről, erőnlétről szóló köteteteket.

A végzet embere, azaz Muhammad Ali bokszoló pályája, emberi tartása példa számomra. Egy élő legenda ő, azt hiszem, bárki megírhatja a történetét, pályája valamilyen módon önmagáért beszél. A híres bokszoló háromszor tudta visszaszerezni világbajnoki címét, kiállt a feketék jogaiért. A vietnami háború idején megtagadta, hogy belépjen a hadseregbe. Ezért elvették tőle a világbajnoki címet, sőt börtönbe is akarták csukni – ezt azonban a közvélemény nyomására már nem kockáztatta meg az akkori hatalom.

Emberi tartással foglalt állást olyan kérdésekben, amelyek ugyan politikai természetűek, de az erkölcsi győzelem is az övé. Néha én is érzem, hogy volna véleményem dolgokról, ehhez azonban olyan bátorság kell, ami a ringen kívül nyerhetne csak teret. Muhammad Ali azért is példa nekem, mert abszolút a mélyből küzdötte fel magát, minden idők legnagyobb bokszolója marad halála után kétszáz évvel is. Most minden erejével küzd a Parkinson-kór ellen, mit kívánhatnék neki, mint egészséget – a boksz iránt elkötelezettként fejet hajtok előtte."


Továbbá:
Farkas Csaba: Átkelés a tengeren
Losonczi Áron: A beavatás regénye
Panek Sándor: A grund örök
Kosztándi István: Dulimanók és fámák
Keserű Imre: A pispeklila biblia