Szegedi cégeket ismertek el az OMÉK-on
 Vetőmag, kereskedés, kutatás

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-09-05 | Farkas Csaba

Két szegedi cég is ágazati első díjat kapott a 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK), Budapesten. Az Agromag Kft. a növénytermesztés, a Gabonatermesztési Kutató Kht. az oktatás, szaktanácsadás, kutatás-fejlesztés kategóriájában kapta a legjobbaknak járó elismerést. A szentesi Árpád-Agrár Rt. miniszteri különdíjat kapott.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Növénytermesztés kategóriában a szegedi Agromag Kft. kapott ágazati díjat az OMÉK-on. Az idén tizenötéves cég tevékenysége felöleli a vetőmaghonosítást, -termesztést, a finanszírozásos árunövény-termesztést, a termeltek feldolgozását, kereskedelmét egyaránt. A cég tevékenysége nagyon sok más termelő számára is működési lehetőséget jelent – mindezek elismeréseként kapta az első díjat.

Minden, a profiljába tartozó területen kimagaslóan teljesített az elmúlt időszakban az Agromag Mezőgazdasági Termékelállító, Forgalmazó és Szolgáltató Kft. – mutat rá a díj átvétele kapcsán Mátrai Pál ügyvezető igazgató. – Az Agromag, mert folyamatosan nyereséges, bankkölcsönhöz juthat. Ennek révén a vetőmagtól a műtrágyán át a növényvédelmi szerekig mindennel ellátja partnereit. Ezt a cégek magával a terménnyel fizetik vissza, amit az Agromag értékesít.

Azzal, hogy egy egész sor mezőgazdasági vállalkozásnak is működési lehetőséget biztosít az Agromag, munkahelyek sokaságának fönnmaradását is lehetővé teszi. A cég egyébként – a mezőgazdasági üzemek közül egyedüliként az országban – úgynevezett saját jogú fajtákkal is rendelkezik az érdekeltségi körébe tartozó növényekből – a kukoricától, a napraforgón át az őszi és tavaszi kalászosokig. A saját jogú – kitűnő tulajdonságokkal rendelkező – fajtákkal csak az Agromag, illetve a vele kapcsolatban álló cégek foglalkozhatnak. Búzát Boszniának, lisztet Romániának is értékesítenek. Romániában és Szerbia-Montenegróban már leányvállalata is működik az Agromagnak.

Oktatás, szaktanácsadás, kutatás-fejlesztés kategóriában a szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. kapott ágazati első díjat. Oktatómunkát éppúgy folytat az intézmény, mint ahogyan termelőket is ellát szaktanáccsal. Nagyon sok új növényfajtát nemesített, helyeztetett fajtaoltalom alá az intézmény, és ipari szabadalmai is vannak.

Az elmúlt öt évben – a legutóbbi OMÉK óta – a GKI nagyon sok, saját nemesítésű növényfajtát szabadalmaztatott, helyeztetett fajtaoltalom alá. Ez – hívja föl a figyelmet Matuz János igazgató, búzanemesítő – olyan tudományos eredménynek számít, amely egyszersmind a kutató-, nemesítőmunka továbbfolytatását is eredményezi. Hiszen e növényfajták után licencdíjra jogosult az intézmény, amit a kutatásba forgat vissza. A GKI-s búzafajták a létező összes igényt kielégítik, a termelők mindenütt olyan fajtát alkalmazhatnak – a kht. szaktanácsai alapján –, amely az ottani körülményeknek, lehetőségeknek leginkább megfelel. Olyan is van köztük, ami a legsoványabb talajon is jól terem, olyan is, amely különféle betegségekkel szemben ellenálló, s olyan is, amely, ha jó körülmények közé kerül, fantasztikus termésre képes.

De az őszirepce- és kukoricafajták kinemesítésében is kitűnő eredményeket ért el az intézmény – az utóbbiakat például Törökországban, Romániában is nagyon keresik, ahová jelentős mennyiségben exportál is vetőmagkukoricát a kht. Ipari szabadalmakkal is rendelkeznek: a GKI-ban működő, országosan egyedülálló mini tésztaüzem olyan speciális péksütemények alapanyagait állítja elő, amelyekből vesebetegek, lisztérzékenyek, cukorbetegek, illetve súlyfölösleggel küzdők részére állíthatnak elő kenyeret a pékségek.
Oktatással, tudományos továbbképzéssel szintén foglalkoznak itt. Rangos szakmai folyóiratokban publikálnak a GKI kutatói, folyamatosan konferenciákon vesznek részt.


Szentesi különdíjas

Miniszteri különdíjat is elhozott az OMÉK-ról egy Csongrád megyei cég, a szentesi Árpád-Agrár Rt., mely a zöldséghajtatás területén végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért és a Dél KerTész Szövetkezet megalapításában való tevékenyégéért kapta meg a jelentős elismerést.